Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljö, romantik och mygg

/

Annons

I vissa frågor blir tonen mer än lovligt pompös.

Miljöfrågan är det främsta exemplet. Det handlar om vår framtid och om vilket arv vi vill lämna till våra barn och barnbarn. Tonläget omöjliggör en rimlig diskussion.

Vem vill inte rädda miljön? Vem vill inte att ens efterlevande ska ha en frisk jord att vandra på?

Men i miljödiskussionen finns inga gråskalor, bara svart och vitt. Den som säger ja till en utbyggnad av Valbo Köpstad med bland annat en Ikea-etablering, säger förvisso ja till potentiellt hundratals jobb i regionen och en vidare utveckling av Gävle som ett norrländskt centrum men säger nej till miljön. Att de som förespråkar en utbyggnad vill ta alla tänkbara hänsyn till miljön finns inte i kritikernas synfält. Nej, de offrar miljön på kapitalismens altare.

Utbyggnanden av externa köpcentrum delar partierna. Miljöpartiet vill inte ha några alls, men övriga partier vacklar mellan längtan efter nya jobb och insikt om människors livssituation (i livspusslet som det så populärt heter är köpcentrum numera i det närmaste ett måste) och det faktum att köpcentrum knappast är annat än gigantiska köplador, föga tilltalande för ömma estetiska sinnen.

Centrumhandel mot köpcentrumshandel präglas av en romantisk syn på handeln. Människor ska flanera på kullerstensgator och köpa kvalitetsprodukter i små, välsorterade butiker med kunnig personal. Långt ifrån överkonsumtion på billighetskedjorna. Säg nej till tillväxt, om det som växer inte finns i blomlådan på den centrala lägenheten eller i den centrala villaträdgården. Ta en promenad till torget och köp strutkarameller över disk. Gulligt! Men så ser inte verkligheten ut för de flesta.

En högaktuell och lokal miljöfråga handlar om mygg. Den som bor i området kring nedre Dalälven eller som vistats utomhus där under sommaren vet varför. Mängderna mygg saknar motstycke och inskränker människornas liv i hög grad. I brist på mer subtila förklaringar gör myggen livet till ett helvete på jorden för de som bor där.

Turerna har varit många genom åren. Först nej, sedan ja (inte helt sällan sedan representanter för negativt inställda myndigheter blivit inbjudna till orten), sedan nej igen för att bli ja. Dispenser hit och dispenser dit liksom miljökonsekvensutredningar och högtravande formuleringar om våndan i att döda insekter i en nationalpark. Och samtidigt som vi på behörigt avstånd sitter på våra verandor och äter grillad karré i kvällssolen klär de plågade nedre Dalälvsborna sina hus med myggnät.

Nu har regeringen tack och lov sagt ja till fortsatt myggbekämpning vilket kanske kan ge de som bor i området en möjlighet att vistas utomhus åtminstone en stund här och där under sommaren. Dessutom ska de inblandade länsstyrelserna – Gävleborg, Uppsala, Dalarna och Västmanland – nu samarbeta för att hitta en lösning på myggproblematiken på längre sikt och tänkbart utan bekämpningsmedel. Även om medlet som används är ofarligt för människor och inte har bevisats vara skadligt för miljön är de mer långsiktiga effekterna något oklara.

Det är med andra ord synnerligen välkommet om man hittar andra sätt att minska myggplågan. Men så länge inga andra lösningar finns måste man ta till den som finns, besprutning. Myggbekämpningen måste utföras av sociala, ekonomiska och medicinska skäl.

Det är ofta en synnerligen irriterande attityd att påstå att de som inte är direkt inblandade i en fråga inte får ha en åsikt. Om man inte bor i ett vargrevir ska man inte få ha en åsikt. Den som inte har en anhörig på ett ålderdomshem ska inte blanda sig i äldreomsorgsfrågor, barnlösa ska inte tycka om skolan.

Självklart är det inte så. Men ibland kan det vara bra att veta vad man pratar om innan man säger något.

En icke ovanligt påstående är att om man inte tål lite mygg så ska man bo i stan.

Nåväl, den som säger sådant kanske skulle ta en tur till Gysingetrakten i sommar. Ta med picnickorgen, myggolja och joggingskor. För ni kommer att tvingas springa mellan tuggorna.

KARIN BERGKVIST

Politisk redaktör

karin.bergkvist@gd.se

Mer läsning

Annons