Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöpartiet de kolsvarta

Miljöpartisterna Bodil Ceballos och Lise Nordins debattartikel i dag avslöjar mellan raderna svaret på den fråga som Miljöpartiet aldrig vill ge ett rakt besked om:

Vad ska avvecklas först – kärnkraft eller fossilkraft?

Annons

”Båda”, brukar miljöpartisters svar bli, vilket ju är ett icke-svar. Ska världens länder avveckla vartannat kärnkraftverk och vartannat kolkraftverk?

Nej, MP:s prioritering är att kärnkraften ska avvecklas före fossilkraften, trots att den senare måste avvecklas helt på 38 år för att inte planeten ska riskera att spåra in i en skenande växthuseffekt, och trots att fossilkraften producerar drygt 80 procent av världens energi.

Att detta är ett ohyggligt beting är ju helt uppenbart, men får MP som de vill så väntar man ytterligare några år med att börja avveckla fossilenergin, och för att kunna avveckla kärnkraften först så får det till och med ske till priset av ökad (!) fossilenergi.

För det är ju det som sker i Japan, vars energipolitik Ceballos och Nordin hyllar. Där är landets alla 54 kärnkraftverk ur drift, och redan i sommar måste landet, fullt logiskt, börja bränna sina stora lager av kol, olja och gas. (Hör SR P1:s Vetandets värld i måndags.) Troligen sker samma sak i Tyskland, en initialt höjd kol- och gasproduktion innan den så kallade energiomställningen har hunnit förverkligas.

Om nu all energi som kärnkraften produceras ”inte behövs” – varför skulle då inte då hellre den energin som ”inte behövs” kunna innebära en fossilkraftsavveckling?

MP hyllar aldrig några länder som avvecklar fossilkraft, bara länder som väljer att avstå från att avveckla den, trots att de bevisligen skulle ha möjlighet.

David Nyström

Mer läsning

Annons