Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstankar

/

Annons

I helgen greps IMF-chefen Dominique Strauss-Kahn i New York, misstänkt för att ha utsatt en hotellstäderska för sexuella övergrepp.

Misstankarna har blåst upp en hel virvelstorm av anklagelser och motanklagelser. Ytterligare kvinnor har trätt fram för att berätta om hur han förgripit sig på dem. Andra hävdar att det hela är en komplott, som konstruerats för att sabotera hans politiska karriär och ställning.

Det är viktigt att påpeka att Strauss-Kahns skuld inte är utredd – det är domstolens sak.

Men medan juridiken rör sig långsamt, tar politiken sällan paus.

Efter den här typen av skandal är det svårt att komma tillbaka, oavsett vad utslaget blir, konstaterar Le Monde i en ledare. Det är nog en korrekt analys. Även om Strauss-Kahn blir friad kan det bli svårt för honom att ställa upp i det franska presidentvalet nästa år. Han förväntades bli den starkaste utmanaren till Nicolas Sarkozy. Nu lär socialistpartiet få lansera en annan kandidat – något som sannolikt stärker Sarkozys ställning.

Som IMF-ordförande har Strauss-Kahn också varit djupt involverad i det pågående arbetet med att försöka hantera eurokrisen, inte minst i Grekland och Portugal. Nu finns ett starkt tryck på att hans efterträdare ska komma från ett utvecklingsland, som Kina, Indien eller Brasilien. Troligtvis blir det en ordförande som är mindre engagerad i EU.

Anklagelserna må vara riktade mot Strauss-Kahn personligen. Men de kan få långtgående effekter för miljoner människor.

Mer läsning

Annons