Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderat klädstöld

Kent Persson håller på den moderata partisekreterartraditionen att inte ha full koll på saker.

Annons

På söndagen gjorde han ett utspel om att inrätta en oberoende välfärdsinspektion. Det är ingen dålig idé, tvärtom är den så pass bra att regeringen redan håller på att genomföra den.

Dock leds det arbetet inte av Perssons moderater, utan av Kristdemokraterna, som styr socialdepartementet, och som också kom med idén ursprungligen. (Även FP var tidigt inne på samma sak.)

För en månad sedan överlämnade regeringens utredare Stefan Carlsson Statens vård- och omsorgsutredning till äldreminister Maria Larsson och socialminister Göran Hägglund. En annons för tjänsten som generaldirektör för en sådan, nyinrättad, myndighet har gått ut. Ett antal personer har sökt tjänsten. Ansökningstiden gick ut för några dagar sedan.

Men läser man Kent Perssons blogginlägg, som är det som media snappat upp, ser man att det är Moderaternas äldrepolitiska arbetsgrupp, där bland annat Gävleborgsriksdagsledamoten Margareta B Kjellin sitter, som bär skulden för att ha lanserat detta förslag parallellt med att det redan är på sluttampen av att genomföras.

Den gruppen är lite famös. I höstas kopierade den i en debattartikel i DN den 14/11 Kristdemokraternas hela äldrepolitik – ordagrant. Det var när Caremaskandalen briserat och M fick panik och måste visa handlingskraft.

Sådan stöld av andras kläder gynnar väl knappast samarbetsklimatet i regeringen, och knappast gynnar det KD:s chanser att klara fyraprocentsspärren i kommande val. Och ett KD ute ur riksdagen innebär en Reinfeldt ute ur Rosenbad.

Os(M)art.

David Nyström

Mer läsning

Annons