Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moraliskt gränsland

Annons

Thomas Bodström var med och arrangerade en fotbollsskola på Fårö i samband med Gothia Cup. SKF i Göteborg sponsrade ett zambiskt lags resa, och Bodström ville att SKF skulle låta laget tillbringa en vecka extra i Sverige, för att delta i fotbollsskolan. Kostnaden skulle bli densamma, men SKF satte sig på tvären. Ett samtal till huvudägaren var det som behövdes. Det berättas i Bodströms nya bok Inifrån. Bodström hade lärt känna Marcus Wallenberg i samband med att han slogs för det svenska systemet med a- och b-aktier.

Att bekanta ringer varandra och ber om tjänster innebär inte att de är korrumperade. Men anekdoten visar hur lätt det är att tangera gränslandet. Även om Bodström inte hade någonting att vinna i ekonomiskt hänseende så blev det en fråga om makt och prestige, där han kunde vinna tack vare kontakterna från sin roll som justitieminister.

När allt fler före detta toppolitiker blir lobbyister, krävs en öppen debatt om vilka gränsdragningar det kräver.

I Ernst & Youngs årliga korruptionsundersökning framgår att en tredjedel av de anställda på europeiska storföretag är beredda att erbjuda kontanter, presenter eller underhållning för att vinna en affär. I Sverige uppger en av fem chefer att de är beredda att betala mutor.

Vissa tycker att Sverige borde ha ett system för registrering av lobbyister kring riksdag och regering. Men intresseorganisationer och företag måste kunna träffa makthavare utan att minsta steg registreras. Däremot behövs en kontinuerlig diskussion om i vilken utsträckning vänskapsband och nätverk får utnyttjas.

Från alliansens kärntrupp 2006 har Lars Leijonborg och Ulrica Schenström gått till lobbyistföretag. Moderaternas förre kommunikationschef Pär Henriksson gick till Svenskt Näringsliv.

Varje gång de lyfter luren och ringer en tidigare allianskollega bör det ske ett moraliskt övervägande. Det är betydligt svårare än att bara låta bli att ge mutor.

Ida Thulin

Mer läsning

Annons