Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Morot och piska ger skattemoral

Annons

I den bästa av alla världar skulle medborgarna alltid lyda demokratiskt stiftade lagar. I verkligheten ser det inte ut så. Även om vi oftast lyder lagar och regler hindrar det inte att vi kan frestas att bryta mot dem, om vi tror att vi tjänar på det.

Skatteverket redogjorde nyligen för en undersökning där människor tillfrågats om sin attityd till skattefusk. Undersökningen visar att acceptansen för skattefusk har minskat betydligt. 2006 tog bara 51 procent av de tillfrågade avstånd från skattefusk. Den siffran har idag stigit till 74 procent.

Den givna förklaringen är att det har blivit svårare att fuska och lättare att göra rätt för sig. Kravet på kassaregister har gjort det svårare att ta betalt svart. Samtidigt har rut-avdraget gjort svart hemtjänst vit. Att det blir lättare att göra rätt för sig och svårare att komma undan påverkar inte bara om vi själva fuskar, utan också vad vi tycker om andra som gör det.

Att andra bryter mot lagen ursäktar inte att vi själva gör det. Vi ansvarar alltid för våra egna val. Men det skadar inte att få hjälp på traven med att göra rätt.

Mer läsning

Annons