Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MP ♥ kol

I riksdagens partiledardebatt gav äntligen Miljöpartiet, om än motvilligt, besked om huruvida den tyska kärnkraftsavvecklingen verkligen är bra när nu baksidan av myntet är att landet behåller (och till och med bygger ut) sin kolkraft.

Annons

Språkröret Åsa Romson svarade indirekt, pressat av en fråga: ja. Att Tyskland nu bygger nya kolkraftverk för att klara kärnkraftsavvecklingen medgav Romson, men hon försvarade sig med att ”gamla kolkraftverk läggs ned.”

Så när det gäller kärnkraft är alltså nya reaktorer som ersätter gamla dåligt – men när det gäller kolkraft så är det OK att nya verk ersätter gamla. Trots att det är samma kol som bränns.

Romson var också snabb med att påpeka att koldioxidutsläppen minskar i Tyskland. Bra, givetvis – men hur mycket hade inte koldioxidutsläppen kunnat minska om Tyskland i stället valt att avveckla kolkraft före kärnkraften?

Nu ska förstås inte Åsa Romson framställas som kol- och växthuskramare. Säkert oroar sig även hon då och då för de pågående utsläppen av växthusgaser vars kurvor pekar på en uppvärmning av jorden med +5 grader redan om mindre än 100 år.

Antagligen tycker Romson att förnybar energi på sikt också ska börja ersätta Tysklands fossilkraft – men först efter att all tillgänglig förnybar energi gått till att avveckla kärnkraften.

Eftersom MP reservationslöst och högljutt hyllar Tysklands, Japans och ett par ytterligare länders beslut att avveckla kärnkraften före fossilkraften så måste de ju logiskt sett tycka att samtliga länder borde göra som dessa ”föregångsländer”.

Det innebär en gigantisk förlorad chans att avveckla kolkraftverk, världen över – och detta just under de decennier, fram till 2050, som det är akut att bringa ner koldioxidutsläppen.

Mer läsning

Annons