Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MP tar inte klimathotet på allvar

/
  • Miljöpartiets Åsa Romson berättade i sitt Almedalstal att Europa köpte kol, olja och gas för 400 miljarder euro förra året, men nämnde inte hur mycket Tyskland köper, som nu ska behålla sin fossilkraft.

Det var ett litet rart förslag som Miljöpartiet valde att lyfta på måndagen, MP:s dag i Alme­dalen.

Annons

Partiet vill sänka momsen för skomakare, skräddare och cykelreparatörer från 25 procent till 12, samt införa ROT-avdrag för reparation och service av maskiner och inventarier.

Det är lätt att dela MP:s engagemang i frågan. Slit- och slängsamhället känns, instinktivt, inte bara motstridigt ett hållbart samhälle utan också moraliskt fel. Allt står inte helt rätt till när vi köper kläder i massvis, trots att garderoben redan är full, och kläderna varken är utslitna eller urvuxna, bara omoderna. Allt står inte heller rätt till när vi slänger en femtedel av den mat vi köper.

Och visst känns det knasigt att det nästan är likvärdigt, prismässigt, att köpa en ny cykel Made in China, som att reparera den man har.

Frågan är dock inte helt okomplicerad. Det faktum att det kostar pengar att köpa kläder hindrar ju uppenbarligen inte att vi gör det, trots att man inte objektivt sett behöver. Så frågan är då om folk vill spara några få kronor genom att lämna in ett par byxor som ”blivit för små”, för att sy om i midjan, när byxorna ändå inte har just denna sommars modefärg.

Talar vi om kylskåp så har de ju – som så många andra tekniska prylar – i regel längre livslängd ju äldre de är, och de som tillverkades under fördatorisk tid är definitivt lättare att reparera.

Men de drar mer ström, och är de riktigt gamla så innehåller de medel som skadar ozonskiktet. Det är verkligen svårsmält, men i vissa fall kan det vara miljömässigt bättre att skrota gamla energislukande teknikprylar och köpa nya, miljösmarta.

Det senare gäller ju inte minst bilar. Så snabbt som möjligt måste ju alla fossildrivna bilar skrotas, oavsett om de är fullt brukbara eller inte, till förmån för elbilar. Men detta kan rimligen inte ske förrän det finns elbilar som fungerar rent praktiskt också på landsbygdens vägar och villkor.

Fast här går Miljöpartiet mycket långt, vilket de inte vill kännas vid officiellt. Nyhetsmorgon i TV4 generade MP-röret Åsa Romson med att fråga om hur mycket MP vill höja bensinpriset. Efter undflyende svar om att ”det inte är politiker som sätter priser”, och att ”oljan ändå kommer att ta slut”, så erkände Romson till sist att med MP:s politik skulle en ”normalbilist” få betala 100 kronor mer i månaden för bensinen.

Fast på landsbygden bor dock knappast några av MP:s normalbilister, så det är inte konstigt att Miljöpartiet enligt en undersökning i Dagens Nyheter har ett betydligt lägre stöd på landsbygden än i storstäder. För storstädernas del vill MP i princip att all privatbilism ska bort, och de som inte klarar sig med cykel och T-bana hänvisas till bilpooler och hyrbilar.

Det är nog ett perspektiv som man lätt kan ha på Södermalm i Stockholm, den del av Sverige där MP är som störst, men knappast utanför huvudstadens (bil-)tullar. Man kan också fråga sig om det rentav är bilen som sådan som MP är emot, även om den skulle drivas av koldioxidfri el. Att tillrättalägga partiets egentliga budskap har blivit ett trist signum för MP:s senaste uppsättning språkrör, Gustav Fridolin och Åsa Romson. Särskilt av ett Miljöparti hade man väl tvärtom väntat sig att raka besked överordnats väljarmaximering.

I radions Studio ett på måndagseftermiddagen fick MP kritik för att tala för lite (!) om klimatfrågan, och detta inte från vem som helst utan från en av dem som både i Sverige och globalt är mest engagerad i frågan; förre Europaparlamentarikern Anders Wijkman.

Det är en berättigad kritik. Miljöpartiet tar inte klimathotet på 100 procent allvar. I sitt tal nämnde Romson att Europa köpte kol, olja och gas för 400 miljarder euro förra året. Det hade ju varit intressant om hon specificerat hur mycket Tyskland köper, ett land som MP hyllar för att de inte avvecklar just kol, olja och gas, utan i stället avvecklar koldioxidfri kärnkraft. Och jämföra med hur mycket kol, olja och gas som Frankrike köper; världens kärnkraftstätaste land som besparat jordklotet enorma mängder koldioxidutsläpp sedan 70-talet.

Mer läsning

Annons