Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mullrar på

Statsminister Fredrik Reinfeldt har fällt flera anmärkningsvärda uttalanden på senare tid.

Annons

Vid det stora toppmötet i Davos nyligen förklarade han inför häpna internationella journalister att ekonomin i Sverige är så modern att andelen arbetstagare i industriproduktion ”i princip försvunnit”.
Visst – kreativa näringar har också en viktig betydelse för svensk ekonomi. Enbart modebranschen sysselsätter drygt 50 000 personer och omsätter 206 miljarder kronor, varav 83 miljarder på den inhemska marknaden.
Men tillväxten är inte möjlig utan en välmående basindustri. Olika näringar är sammanflätade med varandra. Industrins betydelse för BNP ska inte underskattas.
Sverige förblir en industrination. Drygt en miljon svenskar – 400 000 arbetare och 600 000 tjänstemän – är beroende av den industriella, eller industrinära, sektorn för sin personliga försörjning.
När finanskrisen slog till med full kraft hösten 2008 varslades 20 000 personer i månaden. De så kallade ”varselvågorna” blev inte lika höga denna gång, utan nådde en topp på omkring 10 000 i november. Man ska också komma ihåg att bara två av tio varslade blir arbetslösa.
Basindustrin i tunga industrilän som Västmanland, Gävleborg och Dalarna är ju just nu pressad av sjunkande exportsiffror och till dessa bidrar också en allt starkare svensk kronkurs.
Men industrierna mullrar fortfarande. Det ska vi vara glada för.
Jens Runnberg

Mer läsning

Annons