Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Myggplågan – ett nationellt problem

/

Annons

Den alltid så efterlängtade svenska sommaren har onekligen sina sidor. Den kan vara alldeles underbar men är inte solsäker, är stundtals kall och grillkvällen på verandans signaturmelodi är inte sällan ett idogt surrande av myggor och knott. Det sistnämnda hör till, inte ens på uteserveringen i Stockholms innerstad kan man förvänta sig fullständig avsaknad av mygg. Och myggor och andra insekter fyller sin funktion förstås, som att vara mat åt fåglar.

Alla i Sverige upplever perioder under sommaren med mer eller mindre mygg i trädgården eller på balkongen, vi anpassar oss därefter och härdar ut. Myggen är en oundviklig del av sommaren och är uthärdliga. För de flesta av oss vill säga.

Normalmycket eller till och med ovanligt mycket mygg är inget att gnälla över, det hör till.

Men om de myggtäta områdena kring Nedre dalälvsområdet går det inte att applicera ord som normalt eller mycket. En myggrik sommar där – som denna blöta och inte tillräckligt BTI-besprutade – är ingenting som går att föreställa sig om man inte upplevt det. Det går inte att göra samma saker som man gör på andra ställen, som att ta en kvällspromenad i skogen, lata sig i hammocken med en bok eller ha grillfest, det går helt enkelt inte att vara ute. Invånarna vid Nedre Dalälven har med andra ord inte samma möjligheter att leva och verka på sin hemort som invånare i Gävle eller Sandviken har.

Det finns gott om medicinska, sociala och ekonomiska skäl till varför det varje år ska göras en rejäl bekämpning av mygg och inte som i år, en halvdan.

De boende vid Nedre dalälvsområdet är vana vid delegationer som kommer på besök för att känna hur det är att bo där. I lördags var det dags igen då ett tiotal riksdagsledamöter på initiativ av Mikael Oscarsson, KD, tillbringade några timmar i Ista i Österfärnebo för just ett sådant besök.

Som vanligt när den typen av studiebesök genomförs i området är besökarna en smula tagna efteråt, de absurda mängderna mygg brukar ha den effekten på folk, och följaktligen var politikerna fulla av goda intentioner efteråt.

”Bekämpning krävs för att folk ska kunna bo här och företag verka. Det måste finnas en hållbar lösning”, sa Mikael Oscarsson. ”Jag har varit för besprutning, men vi måste också hitta en långsiktig lösning”, konstaterade moderaten Ulf Berg och centerpartisten Solveig Zander från Uppsala lovade att ta upp frågan på partiledarnivå.

Vilt viftande och åtföljda av åtskilliga journalister kunde politikerna således konstatera att myggorna i området är ett folkhälsoproblem. Alla var också överens om att det behövs ett kunskapscentrum och bättre och mer strukturerad organisation. Med myggen surrande runt öronen sa de att det behövs långsiktighet men även kortsiktiga lösningar.

De har alldeles rätt förstås. Att pengar inte skramlades fram för att bekämpa redan i år är ett djupt svek mot de boende i området och det minsta invånarna förtjänar är förstås ett besked om att bekämpningen nästa år ros i land. Men turerna har gått upp och ned om myggbekämpningen under det senaste decenniet och bekämpning har inte alltid varit helt självklar, trots att inga bevis finns för att den skadar annat än de förhatliga stickmyggorna. Det främsta trätoämnet är pengar och de fyra inblandade länen och dess kommuner för en ständig diskussion om detta. Politiker på olika nivåer har i åratal talat om vikten av långsiktiga lösningar men de konkreta förslagen har varit få. Varför skulle det vara annorlunda nu?

Härdade invånare längs Nedre Dalälven har ju hört allt detta förut. Delegationer har kommit och gått och väl i säkerhet långt från myggen har de där problemen känts väl avlägsna igen och goda intentioner har förblivit just intentioner. Men den här gången anas ett något annorlunda tonläge. Företrädare för Moderaterna skrev i en debattartikel i Gefle Dagblad i helgen att regeringen faktiskt diskuterar hur situationen i området ska lösas på kort och lång sikt, liknande signaler kommer även från övriga allianspartier.

Paradoxalt nog är det kanske det faktum att myggproblemen sprider sig som blir räddningen för Nedre Dalälven.

Det tycks finnas en groende insikt om att myggplågan faktiskt inte bara är ett lokalt problem utan ett nationellt och att det då också måste tas ett nationellt ansvar.

Mer läsning

Annons