Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Någon måste hållas ansvarig

Rekordförskingringen i Gävle är ett av de stora samtalsämnena i stan, spekulationerna om hur brottet gått till och var den misstänkta kommunala tjänstemannen befinner sig är många.

Annons

Vid sidan om detta är förstås frågan alla ställer sig: hur har 20 miljoner kronor kunnat försvinna spårlöst på några få år från den enhet som den misstänkta förskingraren arbetade vid utan att någon inom kommunen reagerat?

I slutet av den här månaden är det tänkt att internutredningen som kommundirektör Göran Arnell beställt vara klar. Vi får hoppas att den innehåller mer än de från kommunhåll hittills så löjligt försiktiga formuleringarna om att se över rutiner och ta reda på om någonting ”har brustit”. Om 20 miljoner kronor från en av kommunens enheter har försvunnit utan att någon märkt det behövs det knappast en konsult för att tala om att någonting gått ordentligt snett. Frågan är bara vad och vad kommunen tänker göra så att det inte kan hända igen.

Enligt uppgifter till Gefle Dagblad (som det går att läsa mer utförligt om på nyhetsplats) finns det många märkliga omständigheter som tycks ha bidragit till att förskingringen kunnat ske. Till exempel medger kommunens ekonomisystem att samma person som först registrerade nya betalningsmottagare i leverantörsregistret även utförde själva betalningarna och systemet accepterade också felaktiga bankkontonummer.

Det mest anmärkningsvärda som GD fått reda på är dock att revisorerna redan 2005 slog ner på säkerhetsrisker i kommunens fakturahantering och fick löfte från kommunledningen att systemet skulle bytas ut. Men det gamla systemet ska bara ha bytts ut delvis.

Revisionschefen Gunilla Beckman Ljung säger det så tydligt som det bara går: ”Med ett annat system hade förskingringen inte varit möjlig i den form som nu har skett”.

Det polisiära arbetet med att hitta en skyldig person till förskingringen fortsätter. Men för kommunen kvarstår mycket att förklara.

Det som GD avslöjar i dag är inget som kan förklaras i några svepande, vaga ordalag. Det handlar om att grova fel begåtts och för det måste kommunledningen hållas ansvarig.

Mer läsning

Annons