Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När kvinnan underordnas

Den 14-åriga Malala Yousafzai i Pakistan sköts i nacken för att hon stod upp för att hon och and­ra flickor ska få gå i skola. Överlever hon ska vi skjuta henne igen, lovar talibanrörelsen.

Annons

Mönstret är på inget sätt nytt. Under 1900-talet mördades mer än 70 miljoner människor – fler än i krigen – därför att regimer och rörelser ansåg att nationer, gudar eller den marxistiska klassläran är viktigare än människoliv.

FN-deklarationen om mänskliga rättigheter slår fast det motsatta. Varje individ är okränkbar oavsett kön, hudfärg, handikapp, ålder eller annat.

Malala sköts med religiös motivering. Religiösa fundamentalister tycks öka i flera religioner. För första gången i amerikansk historia har ett av de stora partierna tagits över av en alltmer militant kristen höger. Ingen president före George W Bush har satt bibeln före konstitutionen.

Den lutheranske massmördaren Breivik angav religiösa skäl, att hans religion skulle vara så mycket bättre än islam. Det kusligaste med religioner är när dess företrädare anser sig ha gudomligt uppdrag att bestämma över andra människor. Despoten Gustav Vasa inrättade statskyrkan som ett instrument för stärka sin makt, likrikta och hålla nere undersåtarna.

Kvinnor har alltid underordnats i de tre systerreligionerna kristendom, islam och judendom. I sen tid har dock en del kyrkor tagit intryck av andra idérörelser. Lutherska kyrkor angav mannen som guds avbild medan kvinnan stod för synden. Eva kom före korsfästelsen, men hon omfattades inte av försoningsläran, för då skulle inte hennes – rätt blygsamma – förseelse kunna åberopas mot andra kvinnor.

Det pratas ofta om det lutherska arvet i Sverige, men då sällan om Luthers kvinnoförakt och hätska antisemitism. Pronazismen var påtaglig i kyrkliga kretsar, i kontrast mot i folkrörelserna. Kyrka och kungamakt ledde det konservativa motståndet mot tanke- och religionsfrihet, demokrati och jämställdhet.

Religion behöver inte vara höger. De svenska frikyrkorna, inte minst här i Gävle, pläderade för individens frihet redan innan partier med samma budskap bildades.

Den helmanligt styrda katolska kyrkan har betalat miljarder för att skydda pedofilpräster, barnen struntade man i helt. Ju starkare prästvälde, dess mer despoti, det är inte Iran första exemplet på.

Som motsats kan kväkarna anges. De bygger helt på relationen mellan Gud och den enskilde. De kan inte tänka sig tjänstemän däremellan. Ingen maktapparat eller prästerskap.

Hos kväkarna är individens samvete det centrala. Hos talibaner som mördar flickor finns inga samveten, de utövar vilken ondska som helst bara de tror att den är beordrad av Gud.

HANS LINDBLAD

Krönikör

Mer läsning

Annons