Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu kan ni gå på sommarlov

/

Annons

Den här veckan är det avslutningar i landets alla skolor. Avslutning var det också i går i Sveriges riksdag med traditionsenlig partiledardebatt. Hur var formen hos partiledarna? Sa de något minnesvärt?

Fredrik Reinfeldt, M:

Gick förvånansvärt hårt till angrepp mot EU och talade (som vanligt) om hur bra Sverige är. I övrigt var Reinfeldt oklanderligt skicklig och påläst i debatten, men han skulle ha mycket att vinna på att vara lite charmigare, han lägger sig gärna till med ett irriterande mästrande tonfall.

Citat: ”Vi accepterar inte att vinster privatiseras och förluster socialiseras”

Mikael Damberg, S:

Partiledaren Stefan Löfven sitter inte i riksdagen och Mikael Damberg har därför utsetts till hans ställföreträdare i riksdagens partiledardebatter. Damberg valde att lyfta utbildningsfrågan. Det är positivt att Mikael Damberg, Folkpartiet... f´låt, Socialdemokraterna... lyfter utbildningsfrågorna.

Mikael Damberg själv var bra men nästa gång: lyft blicken från manus. Det blir roligare om du inte läser innantill.

Citat: ”Jag är feminist”

Åsa Romson, MP:

Kritiserade den minskade strömmen av reformförslag från regeringen och varnade för politisk passivitet.

Åsa Romson talade om att möta klimatutmaningarna men förespråkade samtidigt, paradoxalt nog, en snabbavveckling av kärnkraften. Som vanligt är Miljöpartiet med andra ord påfallande obekymrat om det ökade trycket på klimatet i form av högre användning av fossilbränslen som i dagsläget är en ofrånkomlig följd av avvecklad kärnkraft.

Citat: ”Jorden går back”

Jan Björklund, FP

Som ett eko av den tidigare talaren Mikael Damberg, S, konstaterade Jan Björklund att skolreformer är nyckeln om Sverige ska vara framgångsrikt i framtiden. Men det är förstås inte Folkpartiet som ekar. Socialdemokraterna har nu mycket tydligt gjort en omsvängning i skolfrågorna och har minst sagt sneglat på den folkpartistiska skolpolitiken. Vidare tog Jan Björklund upp de stora integrationsutmaningarna i Sverige. Befarade batonguttalandet uteblev tack och lov. I stället betonade Björklund liberal humanism som det grundläggande synsättet när dessa utmaningar ska mötas.

Jan Björklund är en riktigt stark debattör och det märktes även igår, inte minst i replikskiftena med Jimmie Åkesson.

Citat: ”700 000 utrikesfödda går till jobbet varje dag”.

Annie Lööf, C:

Annie Lööf är synnerligen kompetent på alla sätt och vis. Men ändå, någonstans bland alla liknelser om ”den ljusnande framtid” och berättelser om kompetenta, fantastiska ungdomar med innovationslust känner jag hur koncentrationen dalar och jag börjar fundera på vad jag ska ta med till sonens dagispicnic istället.

Jag, liksom alla andra, hade skyhöga förväntningar på centerledaren när hon tillträdde och hon är ju påläst, engagerad och ... duktig. Men just nu riskerar hon att utvecklas till riksdagens mesta floskelmaskin.

Citat: ”Det är människor som skapar och gör skillnad”.

Jimmie Åkesson, SD:

Vi svenskar är självföraktande, ängsliga och vågar inte vara stolta över vårt Sverige. Och nationaldagen den 6 juni är för Jimmie Åkesson en symbol över allt han tycker är fel. Till och med den traditionsenliga och ursprungliga firandet på Skansen har blivit politiserat och ett okritiskt hyllande av det moderna, splittrade, segregerade Sverige – resultatet av ett samhällsexpriment (sättet SD beskriver ”massinvandringen”).

Att jag inte håller med om Jimmie Åkesson och SD:s beskrivning av Sverige och svenskhet är en underdrift. Men bortsett från politiken, hur är han som debattör? Jodå, han är lättbegriplig och tydlig men så håller han sig ju helst på sin mammas gata också. Så fort han hamnar på irrvägar, bort från invandringspolitiken, tappar han skärpan. Ändå envisas alla andra partier att ta repliker på just invandringspolitiken. Varför? Fråga honom om vad han vill göra åt klimathotet istället.

Citat:”Massinvandring är ingen lösning”

Jonas Sjösteft, Vänsterpartiet:

EU-fientliga Vänsterpartiet tycker sig förstås ha ett perfekt utgångsläge i den politiska debatten just nu. Krisen i Europa och problemen för euron tog därför stort utrymme i Jonas Sjöstedts anförande. Svälj prestigen, euron var ett misstag, uppmanade han.

Jonas Sjöstedt har alltid framstått som en synnerligen vänlig man (och det är han säkert), men i gårdagens riksdagsdebatt var tonen bitvis väldigt vass, stundtals rent aggressiv. Frågan är om det går hem hos väljarna.

Citat: ”Fler svenskar tror på ufon än på euron”

Göran Hägglund, KD:

Göran Hägglund är en av svensk politiks vassaste och roligaste politiker. Men det är inte lätt att vara minst och därför vara sist ut i flertimmarsdebatten. När väl Hägglunds tur kommer knorrar magarna på lunchsugna åhörare och politiska motståndare. Flödet på twitter sinar. Inte lätt utgångsläge för Hägglund med andra ord och han gör det inte enklare för sig. Han tog förvisso upp frågan om vinster i vården på ett bra sätt, men kunde förstås inte heller hålla sig undan från familjepolitiken. Göran Hägglund och Kristdemokraterna tycks envist vara övertygade om att vägen bort från ”under fyra procents-helvetet” är att fortsätta tjata om hur fel det är att kvotera föräldraförsäkringen.

Citat: ”Föräldrar känner sina barn bättre än vad kommunalrådet gör”

Mer läsning

Annons