Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya tider, nya lösningar

/

Annons

Folkpartiets Carl B Hamilton lanserade i en debattartikel häromdagen ett förslag om att Systembolaget (Hamilton sitter i styrelsen) bör få rätt att utöka sin service till kunderna genom att inför e-handel. Enkelt uttryckt att ha sortimentet på postorder. Några klick på tangentbordet senare ska dryckerna vara på väg hem till dörren. Carl B Hamiltons idé är att Systembolagets monopol ska stärkas. Det finns idag nära ett 50-tal privata vinimportörer som levererar vin hem till privatpersoner i Sverige och e-handeln för Systembolaget skulle vara ett sätt att hänga med sin tid.

Förslaget fick snabbt stöd på bred front. Det finns gott om personer, i samtliga partier, som gärna förespråkar den restriktiva alkoholpolitiken offentligt men som mer än gärna ser en viss uppluckring. E-handel slog an rätt sträng hos dessa. Även om e-handel inte formellt sett skulle innebära avkall på monopolet så innebär det ju ändå en vigdning av försäljningsmöjligheterna. Vi får inte handla alkohol på Ica, men gärna hemma vid datorn. Kalla det en oundviklig utveckling, kalla det att hänga med sin tid men hur man än vänder och vrider på det så innebär e-handel att det blir lättare att köpa alkohol. Åtminstone via Systembolaget.

Jublet från dem som drömmer om kontinentala vanor möts av höjda pekfingrar från nykterhetsrörelsen. Hamiltons debattartikel hade knappt gått i tryck innan IOGT-NTO gick ut och fördömde det som ett dråpslag mot folkhälsan. Tillgängligheten ökar och för lådvinsalkoholisterna blir det ett knapptryck för enkelt att beställa hem vin. Man behöver inte ens gå ut för att kunna köpa alkohol, menar förbundsordföranden Anna Carlstedt. ”Jag möter varje dag människor som är alkoholberoende. Är det något som de som är bra på så är det att planera”, sa hon till Expressen.

Vad hon missar med det resonemanget är att det redan finns alkohol ett knapptryck bort.

Den restriktiva svenska alkoholpolitiken har tjänat oss väl. Sett ur ett internationellt perspektiv dricker svenskarna inte särskilt mycket (även om konsumtionen oroande nog har ökat under senare år). Att fortsätta värna om en restriktiv alkoholpolitik och om Systembolaget är en vettig politik, ur alla synvinklar.

Men tider och förutsättningar förändras och Systembolagets sätt att arbeta måste förstås också göra det. Carl B Hamiltons förslag är åtminstone värt att diskutera. Men går det att hitta en bra samtalston mellan ropen skalla, mer sprit åt alla-falangen å ena sidan och den torrlagda falangen å andra sidan?

Det är tveksamt.

Karin Bergkvist, GD

Mer läsning

Annons