Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oansvarigt

Annons

Sedan 20 år har Swedbank, tidigare FöreningsSparbanken, uppträtt ytterst arrogant inte bara på den svenska utan också på den baltiska marknaden.

I syfte att vinna marknadsandelar har banken ägnat sig åt besinningslös utlåning, liksom främst dåvarande Nordbanken och Första Sparbanken inför finanskrisen i början av 90-talet. De ansvariga borde ha straffats men det skedde inte och staten gick in med många miljarder för att rädda de mest misskötta bankerna.

Strax därefter gick Swedbank in i de baltiska staterna och visade samma ansvarslöshet i syfte att låna ut maximalt med pengar. Swedbank var inte ensamt mest absolut värst. Det ledde till oerhörda ekonomiska skador för främst Estland och Lettland och dess befolkningar. Också där kom direktörer undan utan att ställas till ansvar.

Vid finanskrisen 2008 fanns åter oro för Swedbank. Erfarenheterna från detta ligger bakom att finansminister Anders Borg sedan en tid kräver att de svenska bankerna stärker sin kapitalbas i stället för att utgå från att staten rycker in som hjälpgumma också nästa gång bankerna krisar. Swedbank, som efter varje utsvävning byter chefer så att de nya kan säga att de inte har något ansvar bakåt, har trots internationell finansoro och risker för framtiden valt att plocka ut omkring tio miljarder ur banken för att dela ut till aktieägarna.

I den här frågan har Borg säkert en genuin folkmajoritet bakom sig. Den arroganta bankledningen kalkylerar förmodligen med att staten ska kunna rycka ut till bankens hjälp ännu fler gånger utan att en enda av de ansvariga sätts bakom lås och bom.

Det är tragiskt att ett antal bankdirektörer gjort och gör så mycket skada med spillrorna efter det som en gång var den folkliga sparbanksrörelsen.

Hans Lindblad

Mer läsning

Annons