Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Obamas stjärnlag

Annons

”Jag leder inte världens mest briljanta regering. Statsråden tillhör inte den yppersta intellektuella eliten och särskilt vackra är vi inte heller.” Göran Perssons lustiga uttalande om sin egen regering blev snabbt ett klassiskt citat.

Barack Obama kan däremot påstå motsatsen – få kan ifrågasätta den kommande regeringens kompetens. Även om kandidaterna domineras av medelålders vita män så är det jämförelsevis en brokig grupp: där finns demokrater och republikaner, asienamerikaner, lations och svarta – och en Nobelpristagare, fysikern och numer energiminister Steven Chu.

Det sägs att Obama har inspirerats av Abraham Lincoln, som bjöd in tre före detta konkurrenter om presidentposten till sin regering. Strategin har kallats ”team of rivals”, ett lag av rivaler.

Generellt sett tycks ”No Drama Obama” ha valt personer som kan accepteras över partigränserna. Det är inte någon vänsterregering som tar över, utan snarare ett gäng resultatinriktade pragmatiker. I motsats till valkampanjens ledord ”förändring” hör en stor del av kretsen till Washingtons politiska elit.

Förmodligen är det klokt av den relativt oerfarne Obama att omge sig med luttrade rådgivare. Vill han bli ihågkommen som en framgångsrik president måste han göra något som är nästan omöjligt: återskapa förtroendet för USA:s ekonomi – i omvärlden och på hemmaplan – samt, därigenom, rädda kapitalismen.

Obama lär behöva en god dos intellektuell briljans i sin omgivning om han ska lyckas klara USA ur krisen – och fortfarande ligga på plus hos väljarkåren.

Mer läsning

Annons