Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Obekväma beslut krävs

Annons

Inte nog med att krisekonomierna Irland, Portugal och Grekland plågas av skyhöga räntor, som en följd av sänkta kreditbetyg, eller att Grekland med stormsteg närmar sig ett slags bankrutt – risken är överhängande att landet inte kommer att kunna betala tillbaka sina skulder. Nu finns tecken på att finansoron håller på att sprida sig även till Italien och Spanien.

Att mindre länder går på knäna är illa nog, men skulle situationen förvärras i de stora italienska och spanska ekonomierna riskerar det att sända chockvågor inte bara genom eurozonen utan också i resten av EU.

Skulle statspapper bli värdelösa riskerar det på nytt att föra europeiska banker nära konkursens rand. Därför är det så viktigt att stödpaketen till de krisande staterna backas upp av tydliga krav på skuldsanering, trovärdiga åtgärder för att få ner budgetunderskottet och mer långsiktiga strukturreformer. Först handlar det om att undanröja de akuta hoten, därefter att se till så att läget inte uppkommer igen om några år.

Det är lätt att glömma bort att den internationella krisen inte bär huvudansvaret för den svåra situationen, utan krisekonomiernas egna, inneboende obalanser.

Mer läsning

Annons