Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ödestro

Annons

Precis när man trodde att svensk ideologisk debatt somnat vid mittlinjen dyker frågan upp som väcker de sömnigaste av marktrupper: statens ägande av bolag. Nu är det dags igen och det med besked.

Under Socialdemokraternas extrakongress i helgen tog den nyvalde ordföranden Håkan Juholt tydlig ställning: ”Det måste bli ett slut på denna ödestro att marknaden med automatik klarar uppgiften... Medborgarnyttan och ansvaret för hela Sverige går före avregleringar och marknadstänkande”. Juholt uttryckte också, visserligen under skämtsamma former, sin indignation över att snapsen Skåne Akvavit genom försäljningen av Vin & Sprit inte längre är svensk.

Därmed visade han prov på motsatt form av ödestro: idén att staten automatiskt är bättre än marknaden. Något som regeringen, med finansmarknadsminister Peter Norman i spetsen, försöker få bukt med. ”Det finns dåliga skäl, eller inga alls, att behålla SBAB”, menade Norman på ett seminarium i tisdags. Ändå gav riksdagen honom fel. Regeringens förslag om försäljning av delar av SBAB, Posten Norden och Telia Sonera röstades ner i kammaren för drygt en vecka sedan.

Staten bör förstås aldrig rea ut vad som faktiskt är gemensamma tillgångar. Men att ett bolag genererar vinst eller slår an hjärtesträngarna räcker inte som argument för fortsatt statligt ägande. Det har sagts förr men det tåls att upprepas: Att med skattepengar i ryggen sätta konkurrensen på fria marknader ur spel hör inte till statens uppgifter. Inte heller att äga spritfabriker eller att elda på en redan högt uppskruvad bolåneutveckling.

Cecilia Wemming

Mer läsning

Annons