Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Odlad biff

Annons

I ett laboratorium i nederländska Maastricht har Mark Post och hans forskarkollegor tagit ytterligare ett steg mot att odla fram kött.

Men vi är inte där än. Forskarna räknar faktiskt med att kunna tillverka en hel hamburgare redan i höst, men det dröjer 10-20 år innan det kan bli aktuellt med effektiv, storskalig produktion.

I Sverige har konsumtionen ökat med 20 procent de senaste 30 åren. Medelsvensson äter i dag 80 kilo kött om året, drygt 1,5 kilo i veckan.

Även globalt ökar konsumtionen. Tendensen är också att köttkonsumtionen stiger kraftigt i utvecklingsländer med hög tillväxttakt.

Världens köttproduktion står för närmare 20 procent av de klimatpåverkande utsläppen. Skogsskövling och transporter av foder över halva världen är en del av förklaringen.

Till det kommer gaserna från djurens matsmältning och de gaser som utsöndras från gödsel. En mindre del kommer från transporter av djuren och själva köttprodukterna.

Djuren är hårdavlade och inte sällan fullproppade med mediciner och hormoner. Inte minst fjäderfäindustrin är som en tickande virusbomb.

Mark och vattendrag förgiftas på många håll i världen, också i vårt närområde.

Östersjöns övergödning är ett exempel.

Men man ska inte dra all köttproduktion över en kam. Det finns jordbruksmark som inte duger till mycket annat än betesmark. Då kan djuruppfödning vara det mest effektiva sättet att producera mat.

För klimatets, miljöns, djurens och förmodligen för den egna hälsans skull borde vi äta mindre kött.

Men framodlat kött med god smak och bra näringsinnehåll till rimligt pris, mindre klimatpåverkan och noll lidande för levande varelser skulle kunna vara ett alternativ.

Susanna Birgersson

Mer läsning

Annons