Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öka trycket mot Syrien

Annons

Förhoppningsvis kan händelserna i Libyen ge nytt hopp till alla som fortfarande strävar efter frihet i regionen – inte minst till Syrien. Där har fler än 2 000 personer mist livet under det senaste halvårets protester mot Bashar Assads diktatur.

Hittills verkar inte den syriska regimen vara beredd att backa en tum. Så sent som i torsdags höll Assad ett tal till folket, där han hävdade att Syrien aldrig ska gå med på kompromisser med västvärlden som inskränker landets suveränitet.

Frågan är då: Vad kan EU och USA göra? Att gå genom FN tycks lönlöst. Resolutionsförslag om FN-sanktioner har blockerats av Ryssland och Kina.

Men det betyder inte att enskilda länder och organisationer är förhindrade att agera på egen hand.

I slutet av förra veckan kom till sist besked om en överenskommelse mellan EU-länderna om ett stopp för importen av syrisk olja. 95 procent av den syriska oljeexporten går till EU.

Att unionen tagit mer än ett halvår på sig att strypa den inkomstkällan för Assadregimen är skandalöst. Men nu finns alltså, till sist, gott hopp om att en överenskommelse kan bli av.

I förrgår kom också ett uttalande från Arabförbundet som uppmanar den syriska regimen att stoppa blodsutgjutelsen. Förbundet skickar sin generalsekreterare till Syrien med ett förslag om hur krisen ska kunna lösas – men vad förslaget går ut på är ännu inte känt.

Syriernas öde ligger till syvende och sist i deras egna händer. Men omvärlden har ett stort ansvar att protestera mot regimens brutalitet och stötta den syriska demokratirörelsen.

Karin Rebas

Mer läsning

Annons