Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olämplig jämförelse

Annons

På tisdagen landade en rapport från FN-organet Unicef på mediernas redaktioner.

I rapporten listades barnfattigdomen i världens 35 rikaste länder utifrån ett antal olika mätmetoder. Utifrån materialet drogs slutsatsen, i många av de artiklar som snabbt lades ut på nätet, att barnfattigdomen är djupare i Sverige.

Rapporten innehåller en del nyttig läsning, men nyhetsrapporteringen lyfter fram ett mått som är svårt att göra något meningsfullt av.

I en av tabellerna rankas länderna utifrån hur många barn som saknar två eller fler av 13 saker, till exempel tre mål mat om dagen, fritidssysselsättningar, en del nya kläder och inte bara second hand, pengar att delta i skolutflykter, ett minimum av leksaker, minst två par skor och tillgång till barnböcker och internet.

Här hamnar Sverige nästan överst, med bara 1,3 procent barn som saknar två eller fler av dessa saker. Enligt statistiken saknar ingen mer än fem av sakerna.

Det är i nästa tabell, när Unicef mäter spannet mellan dem som befinner sig under varje lands fattigdomsstreck, som Sverige placerar sig på plats 22, direkt efter Norge, medan ett land som Ungern placerar sig på en hedersam andra plats.

Och det trots att över 16 procent av de ungerska barnen saknar fem eller fler av de där 13 sakerna som nämndes tidigare.

Om vi är bekymrade över enskilda barns situation i Sverige, ger detta slags listning inget underlag för politiska åtgärder.

Och mediernas rapportering bidrar till att skymma det faktum att väldigt många barn runtom i västvärlden är hungriga, understimulerade och lider verklig nöd.

Susanna Birgersson

Mer läsning

Annons