Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olika livsvillkor

/
  • De boende vid Mattön i Dalälven har spridit ut BTI för hand. Pengarna för bekämpningen är nämligen slut för i år.

Annons

Den som aldrig varit i de myggtäta områdena runt Daläven kan nog ha svårt att förstå vidden av myggproblemen där. I perioder under sommaren går det helt enkelt inte att vara ute och invånarna vid nedre Dalälven har inte samma möjligheter att leva och verka på sin hemort som vi andra. Det finns med andra ord såväl sociala som ekonomiska skäl till att bekämpa myggen. Några närmare beskrivningar än så behövs inte, den som känner sig skeptisk till verklighetsbeskrivningen kan ju ta med sig picknickkorgen dit.

Turerna kring myggbekämpningen i det av mygg hårt drabbade området vid nedre Dalälven har varit många genom åren. Ja till bekämpning har blivit nej och blivit ja igen. Dispenser och miljökonsekvensutredningar har staplats på varandra och samtidigt som de som utrett saken förmodligen kunnat sitta på sin balkonger och altaner under sommaren har befolkningen i Gysinge med omnejd fått klä sig själva och sina hus med myggnät för att överhuvudtaget kunna vistas utomhus.

I år fick man återigen tillstånd att bekämpa myggen med BTI (ett biologiskt bekämpningsmedel som angriper mygglarvens matsmältningskanal) och fyra bekämpningar har genomförts, men det är långt ifrån tillräckligt. I synnerhet inte under en osedvanligt blöt sommar när vattensjuka områden blir som en tickande bomb, redo att brisera och sprida ännu fler myggor.

Behovet var att bekämpa på 4750 hektar men pengarna har tagit slut och räckte bara till en tredjedel av den ytan. Mattön – som ligger mitt i Dalälven – är ett av de områden som blev utan bekämpningsmedel och där har befolkningen tagit saken i egna händer, kunde Gefle Dagblad berätta i går. De har fått åtta säckar med BTI och går själva runt och tömmer säckarnas innehåll där de tror att de gör mest nytta.

Det säger en del om desperationen hos de boende i trakten.

BTI är inte skadligt för människor och några bevisade effekter på miljön ger det inte. Politiker på olika nivåer har i flera år talat om vikten av en långsiktig lösning på problemet, men de konkreta förslagen lyser med sin frånvaro. Tills vidare finns en lösning, BTI. Men då gäller det att pratet om en levande landsbygd inte bara blir just bara prat.

Om de boende vid nedre Dalälven ska kunna leva på samma villkor som alla andra måste det till mer resurser och mer bekämpning.

Mer läsning

Annons