Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oro gör oss osolidariska

På 1800-talet fastslog skalden Esaias Tegnér att befolkningstillväxten i Sverige berodde på tre saker: freden, vaccinet och potäterna.

Annons

Det gäller än, men det är ingenting vi ska ta för givet.

Systemet bygger på att vi spelar som ett lag. Fred är inget man uppnår som individ, tiden när var och en odlade sin egen potatis är förbi och vaccinationsskyddet fungerar inte fullt ut om inte en klar majoritet vaccinerar sig. Det sista beror på att vaccin inte biter på alla, men de oskyddade skyddas ändå eftersom en allomfattande vaccinering gör att en sjukdom i princip utplånas från ett land.

Därför är narkolepsifallen, som har ett samband med svininfluensavaccinet Pandemrix, inte bara ett allvarligt problem för de drabbade, utan för hela samhället. Vårt generellt höga förtroende för allmänna vaccinationer sakta börjat dala och oron för biverkningar sprider sig. Det märks inte minst på att varannan tonårsflicka avstår från HPV-vaccin, som skyddar mot livmoderhalscancer – en sjukdom som berövar runt 150 kvinnor livet varje år. En hel del nämner narkolepsi som förklaring. Detta trots att vaccinet, med goda resultat, har använts av flickor och kvinnor runt om i världen i många år.

Myndighetssverige måste omgående bättra på sitt förtroende i vaccinationsfrågan. Vaccinationsprogram har räddat miljontals liv och kommer att göra så även i framtiden.

En intressant siffra i sammanhanget är 380. Så många dör i mässlingen – varje dag. I Sverige är siffran noll.

Susanne Nyström

Mer läsning

Annons