Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Övervaka de övervakningssjuka

Annons

Från och med i höst blir så kallad stalkning förbjudet, när det nya brottet olaga förföljelse införs. Besöksförbud ersätts med kontaktförbud, vilket innebär att förföljelse genom hotfulla mejl och telefonsamtal även faller in under brottsrubriceringen.

Då blir det också möjligt att GPS-bevaka de värsta förövarna.

Åtgärden är ett steg i rätt riktning. GPS-övervakning bör gärna kunna användas mer, som ett kompletterande instrument till frivård eller som alternativ till frihetsberövande.

Upsala Nya Tidning har inhämtat en kommentar från Uppsala mansjour. Där är man skeptisk. Ordföranden Mats Lind tycker att det är principiellt fel att tillåta att samhället övervakar människor med GPS. Det gäller tydligen även de män som gör att motsvarigheten för kvinnorna till Linds jourverksamhet, kvinnojourerna, finns.

15 000 personer tvingas årligen flytta på grund av förföljelser. De allra flesta kvinnor. I många fall med barn.

Om man ägnar en stunds empati åt dessa förföljda kvinnor, och deras barn, som tvingas leva i hemlighet, under falska namn, ständigt flytta, och varje dygnets timme vara rädda för livet, då börjar invändningarna mot GPS-övervakning kännas rätt torftiga.

Ja, faktiskt rent pinsamma. För Uppsala mansjour, och för alla andra som ryggradsmässigt motsätter sig varje form av övervakningsåtgärd.

Även övervakning av sådana som själva har en sjuklig övervakningsmani.

David Nyström

Mer läsning

Annons