Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På lite längre sikt?

/

Annons

Självklart är trycket i det här läget hårt på regeringen att ”göra någonting”. Fordonsindustrin är ett av de typiska exemplen. Volvo och Saab har inte på länge kunnat hävda sig på marknaden och försäljningen har sjunkit. Båda företagen har gått med stora förluster under flera år.

När nu situationen blivit helt ohållbar ställer sig alla i branschen på led utanför regeringens dörr och kräver hjälp.

Hittills har regeringen gått med på ett så kallat stödpaket på 28 miljarder, det vill säga rena subventioner maskerade som utvecklingsstöd. Blir det vinst på det, vilket det inte blir, så tillfaller vinsten ägarna som kört företagen i botten. Och vid tisdagens varsel hos Volvo hördes återigen starka krav på regeringen, ”annars har vi ingen fordonsindustri”. Just nu tycks dessutom näringsdepartementet vackla i fråga om Saab som vill ha mera pengar. Det enda riktiga i det fallet förefaller dock att vara att låta bilfabriken försvinna.

Alliansregeringen säger i en programförklaring för 2009 att ”tummar vi på ansvarstagandet leder det direkt till skattehöjningar eller nedskärningar i skola och vård”. Vi måste slå vakt om det ekonomiskpolitiska ramverket och en fortsatt god ordning i statsfinanserna, hävdar allianspartierna. Det är självfallet den enda framkomliga linjen. Regeringen skulle kunna dela ut hur mycket pengar som helst ur statskassan utan att det avgörande skulle hjälpa Sverige. Den svenska ekonomin har hittills varit stark och tycks också uthålligt kunna fungera bra och då blir uppgiften att gå mycket försiktigt och rationellt fram. Den dag lågkonjunkturen lättar måste det finnas kraft att snabbt få fart på hjulen i nya spår.

I dagsläget finns inget utrymme för nya ekonomiska satsningar, meddelar regeringen och när den nu tillsätter sju budgetarbetsgrupper inom regeringskansliet så är det för att analysera det möjliga ekonomiska utrymme som finns för kommande år. Regeringen har ansvar för den aktuella krisberedskapen men också för den långsiktiga utvecklingen.

Rubrikerna för de sju grupperna är jobb och företagande, hälso- och sjukvård, äldreomsorg, utbildning, effekter av sjukförsäkringsreformen, energi, klimat och miljö samt brottsbekämpning och effektivt rättsväsende.

Snabbt hopkokade förslag om åtgärder till stöd för jobben kan alltså inte lyftas fram och få sådana proportioner att den ekonomiska balansen rubbas till förfång allt annat. Regeringens åtgärder ska ju faktiskt också syfta till att förbättra förutsättningarna för produktion och jobb i hela Sverige på långt sikt.

GD 15 JANUARI 2009

Mer läsning

Annons