Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På möte med APVB

/

Annons

Välkomna till dagens möte med APVB, anonyma politiskt-våldsberoende. Först kan vi gå laget runt och presentera oss och höra om det är någon som vill dela något till oss andra, gärna om hur det går med tolvstegsprogrammet.

– Hej, jag heter V och jag är diktaturberoende.

– Hej V!

– För mig satt det hårt inne att göra första steget, erkänna att jag var maktlös inför diktaturens frestelser.

Jag förnekade i över åttio år att jag drack för mycket kommunism. Inte ens när mina suparpolare Sovjet, DDR, Ceaucescu och de andra gick och dog för tjugo år sedan ville jag öppna ögonen för kommunismens konsekvenser. Jag fortsatte att leva i förnekelse.

Men sen gjorde jag ändå ett försök att sluta, vid -93 nån gång. Blev mindre K-t. Tog ett vitt decennium. Skaffade en kvinna och började plugga feminism. Men sen kom kommunistdemonen tillbaka, jag frös ut de vänner som försökte tala mig till rätta, och för tio år sedan så trillade jag dit igen och tog ett återfall.

Nu är jag i alla fall framme vid steg-8, att göra upp en förteckning över alla personer jag gjort illa som kommunistberoende. Ja, alla får ju inte plats, i Honeckers och Breznjevs kvarter var det ju massor av människor som jag vände ryggen åt när dessa kvartershärskare tyranniserade dem.

Nu är snart bara Kim, Robban och Fidel kvar i livet av oss i supargänget, blinda och uttorkade av kommunismens träsprit. Kommunismen leder antingen till bårhuset eller dårhuset. Tack.

– Tack, V!

– Hej, jag heter SD och jag är extremistberoende.

– Hej SD!

– Jag har också levt i förnekelse. Jag tog på kostym för några år sedan, slängde nitjackan och lät håret växa ut, och kände mig förmer än Nasse, Rasse och Skinny i gänget, som fortfarande var ena riktiga heroinpundare. Jag började snorta lina i stället, på fina krogar. Kände mig förmer än de gamla haschpolarna, trots att vi delade samtalsämnen och talade samma språk när vi sågs. Sen började vi umgås på nätet.

Särskilt en kille minns jag, en norrman som hette Anders. Han, lyssnade intensivt på vad vi sa, men snackade sällan själv. Rasse och Nasse, de kunde ju skrika ”döda” så fort det gick en muslim, jude eller SSU:are förbi.

Jag hade börjat putsa på min vokabulär, slutade säga ”döda” utan hittade på andra ord som ”PK” åt sossen, ”multikulti” när det gick en muslim förbi, ”mainstream” när jag såg en liberal ledarskribent.

De där PK:arna sa ibland åt mig att jag var knarkare, men som extremistberoende blir man ju bara förbannad. Knarkare – jag? Jag sniffar ju bara kokain! Det är väl en himla skillnad.

Men jag sa aldrig emot när de andra skrek ”döda” utan vände mest bort blicken och låtsades inte höra. Men den där norrmannen märkte jag sög i sig allt vi sa. Jag undrar förresten vad det blev av honom. Det sista jag såg var att han drog i sig en rejäl sil. Hoppas inte han tog oss på orden. Tack.

– Tack SD!

– Yalla yalla, jag heter Jihad och är terroristberoende.

– Hej Jihad!

– Jag använde den heliga skriften som läkemedel och sen började jag använda Allahs ord som psykofarmaka. Blev helt beroende av hallucinationer och tungomålstal. Läste koranen bokstav för bokstav tills det bara snurrade runt i huvudet. Beställde piller från Wasiristan, j-klar vad de var starka, jag blev helt manisk.

Men till skillnad från er, V och SD, så har jag aldrig smugit med mitt missbruk. Det är ju fråga om medicin som skrivs ut av den högre makt. Tvärtom har jag varit stolt över att vara den mest pillerberoende i hela moskén.

Vägen mot helvetet har gått snabbt. I mer än tolvhundra år har jag levt i fred med mina grannar. Men sen började jag experimentera med antidepp. Tänk ändå om farsan imamen hade talat mig tillbaka till den smala vägen. Och tänk om jag, som miljardtals andra som klarar sig med bara alvedon och terapi, förstått att man inte måste tolka profeten ordagrant.

Jag jobbar med femte steget nu: ”Vi erkände inför Gud, oss själva och en medmänniska alla våra fel och brister och innebörden av dem.” Tack.

– Tack, Jihad!

Mer läsning

Annons