Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Parkering före parker

/
  • Gävles styrande socialdemokrater, vänsterpartister och miljöpartister tycker att det är i sin ordning att förvandla Gävle slott till en bakgård.

Kommunstyrelsen i Gävle tog vid gårdagens sammanträde ytterligare ett steg mot att bebygga Klockgjutarparken på Söder med två sjuvåningshus.

Annons

Dessutom att låta Gävlebor och tillresta bara kunna skymta stadens 1500-talsslott mellan husknutarna på moderna 2010-talsfastigheter, genom byggnation i Slottsparken vilket skulle förvandla Gävle slott till en bakgård.

På dagordningen fanns ett ärende med namnet ”Aktualiseringsprövning av Gävles översiktsplan”. Planen antogs för tre år sedan, och redan då motsatte sig Folkpartiet och Miljöpartiet att planen pekar ut flera grönområden som möjliga att bygga på.

Någon aktualiseringsprövning hade inte alls behövt ske just nu, men däremot borde kommunledningen ha skyndat sig med att besvara en motion om Klockgjutarparken, som folkpartisten Kenth Lövgren lämnade in för ett år sedan. Ett år är den tid som kommunallagen rekommenderar att motioner besvaras inom.

Kommunledningen försöker i stället vara listig och hasta fram en aktualitetsprövning men förhala besvarandet av motionen, så att motionen sedan kan avslås med argumentet att kommunen redan aktualitetsprövat översiktsplanen och då inte funnit att några nya argument framkommit mot att bygga igen parkerna. Om i stället motionen besvarats inom stipulerad tid hade kommunledningen varit tvungen att mer öppet och ärligt förklara varför man vill fräsa upp gräset, såga ner träden och rulla in byggkranarna.

Miljöpartiet har dragit det kortaste grässtrået i förhandlingarna med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet (vars miljöprofil i Gävle uppenbarligen har en tydligt grå färg). Poesin är vacker i majoritetens överenskommelse för 2011-2014, där det talas om att stadsnära grönytor ska bevaras, men det var tydligen allt Miljöpartiets inflytande räckte till.

Kompromissen verkar ha varit att Miljöpartiet fick orden, men Socialdemokraterna fick verktygen.

Det är synd, för om Miljöpartiet förhandlat bättre i majoritetsuppgörelsen hade de kunnat bryta upp det registrerade partnerskapet mellan Socialdemokraterna och Moderaterna i betongfrågor. Det socialmoderata exploateringspartiet har ju annars egen majoritet, oavsett vem som vinner val.

I sak har dessutom kommunledningen fel när de påstår att inga nya argument framkommit mot att riva parkerna.

Tvärtom föreligger ju bästa tänkbara argument: det har tillkommit nya centrumnära ytor att bygga på, till exempel Q8-tomten på Södra Kungsgatan och Hemköps tomt i Sörby, som inte direkt kan mäta sig i rekreationsvärde med Klockgjutarparken. För att inte tala om de skämmande grusplättarna mitt i city som i väntan på bättre har använts för milt ostrukturerad bilparkering i åratal.

Varför håller kommunledningen så krampaktigt fast vid att man just precis på Klockgjutarparken ska bygga två sjuvåningshus? När det finns andra tomter som inte är parker? Resultatet är att de rödgröna i Gävle bevarar parkeringarna men bygger på parkerna.

Men ännu finns tid att ändra sig, och tid för Gävleborna att protestera.

David Nyström, GD

Mer läsning

Annons