Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionshot

Det är märkligt med pensionerna. Så gott som alla äldre är beroende av dem men ytterst få tycks veta hur pensionssystemet fungerar.

Annons

Själv har jag haft onda aningar om det sedan jag för många år sedan tillsammans med en bunt andra journalister deltog i en träff i Stockholm där pensionssystemets guru Bo Könberg var ordförande. Könberg förvirrade alltid saker och när vi kom ut i garderoben efteråt frågade en kollega om det var någon som visste vad vi talat om. Det var och är symtomatiskt när det gäller pensionerna. Räknenissar, statistiker, förvirrade politiker och andra figurer har haft hand om pensionssystemet som i dag kan liknas vid ett trassligt trådnystan.

Nu har pensionsmyndigheten meddelat att inkomstpensionen, alltså den statliga delen av pensionen, kommer att höjas nästa år men redan 2014 sänks den igen enligt prognoserna då den så kallade bromsen i penssionsystemet slagit till. Pensionerna kommer visserligen att höjas såväl 2015 som 2016 men med obetydliga procenttal. Räknar man med inflationen handlar det om att de statliga inkomstpensionerna i stället sjunker med någon eller några procent.

Det här är ju nippran. En som tycker det är också Katrin Westling Palm, generaldirektör för pensionsmyndigheten, som säger att det här berg- och dalbaneåkandet med pensionerna inte alls är bra. Det kan undergräva förtroendet för pensionssystemet, anser hon, och tillägger att det var få som insåg att det kunde gå så här när systemet infördes.

Få som insåg! Det är ett hemskt perspektiv att staten Sverige via riksdagen infört ett pensionssystem som man inte vet hur det slår.

Nu har pensionsmyndigheten begärt av regeringen att få utreda hur man ska komma ifrån de stora variationerna från år till år. Det är en lindrigt sagt rimlig begäran. Landets pensionärer kan faktiskt kräva att kunna ha en framförhållning i sin ekonomi, veta hur stor pensionen blir.

2014 är det valår och det är ju möjligt att riksdagspartierna kommer att presentera någonting om pensionerna som ska ge utslag i röster. Det kan man göra utan att tveka eftersom pensionsdebatten är så förvirrad att ingen kommer att kunna att i siffror visa på vad som eventuellt är fel. Och att pensionärerna som åtnjuter statliga inkomstpension kommer att få förbättringar kan vi glömma.

Den yrkesverksamma delen av befolkningen kan föra ständiga löneförhandlingar, löneglidningar av skilda slag till exempel, vilket naturligtvis gör att deras standard höjs.

Pensionärerna sitter låsta i gamla förhållanden och kan egentligen bara se på hur utvecklingen går. Då kan man faktiskt kräva att beslutsfattarna kan räkna.

TORD BERGKVIST

Mer läsning

Annons