Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personval måste leda till mindre partidisciplin

Riksdagen beslöt ju tidigare att kräva en mer öppen redovisning av hur statsanslaget till hovet används, mot regeringens vilja.

Annons

Den tidigare moderata riksdagskvinnan Anne-Marie Påhlsson menar i sin bok ”Knapptryckarkompaniet” att riksdagens ledamöter i praktiken är maktlösa knapptryckare som bara följer order uppifrån.

I en koalitionsregering med flera partier är det begripligt att partiledningarna försöker övertala sina respektive partigrupper att stödja de förslag regeringen enats om att lägga till riksdagen. Förutsättningen måste då vara att riksdagsledamöterna fått tillfälle att framföra sina synpunkter innan regeringen låst sig.

Men liksom i många andra frågor finns inget regeringsförslag rörande redovisning av anslagen till hovet, utan ärendet har aktualiserats motionsvägen. Då borde det vara upp till varje ledamot att själv ta ställning.

Ledarna för de fyra regeringspartierna skulle öka riksdagens anseende om de förklarade att det inte finns något behov av partidisciplin i frågor som inte omfattas av regeringsförklaringen.

Det ligger en motsättning i att införa mer av personval samtidigt som ledamöter förväntas vara totalt likriktade och utan egna uppfattningar.

Mer läsning

Annons