Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pessimisten fick rätt

/

Annons

Det kommer inte som en överraskning att Moderaterna backar om det femte jobbskatteavdraget. När nya ekonomiska hinder tillkommer ovanpå existerande politiska hinder blir det svårt att göra annat än att ta till reträtt.

Jobbskatteavdraget är Moderaternas baby, och allianskollegerna delade gärna vårdnad om det år 1, 2, 3 och 4, men från och med år 5 med allt större tvekan. Ett femte jobbskatteavdrag har aldrig legat överst på de mindre allianspartiernas önskelistor på skatteområdet; FP hade föredragit ett avskaffande av värnskatten, Centern sänkta arbetsgivaravgifter, KD sänkt skatt för pensionärer.

Olika prioriteringar har dock inte hittills satt några synbara käppar i hjulet i regeringens inre budgetförhandlingar; och skulle knappast ha gjort det denna gång heller. Det stora politiska problemet hade infunnit sig när riksdagen hade voterat om budgetpropositionen. En riksdagsmajoritet bestående av en samlad rödgrönbrun opposition hade plockat ut ett femte jobbskatteavdrag och röstat emot.

Bara detta var skäl nog för en klok Moderatledning att tänka om. Kollegernas intresse är ljumt, och förslaget riskerar att fällas. Kvar skulle bara bli ett antal tappade, blåa ansikten. Det skulle inte inge förtroende, varken gentemot svenska väljare eller mot utländska finansmarknader.

De sistnämnda har nu reagerat redan innan den svenska regeringen lagt fram sin budget. Ett krisande Grekland hade kanske världen – möjligen – kunnat bufferera. Men ett USA oförmöget att hindra staten från att stänga, annat än fem i tolv, är inget som kan passera obemärkt förbi. Hårddraget och långsökt skulle man kunna säga att de amerikanska Republikanerna genom sin ovilja att kompromissa om den ekonomiska politiken i USA, punkterade sitt svenska systerpartis ekonomiska huvudidé.

Finansminister Anders Borg har ända sedan finanskrisen 2008 bröt ut varit tydlig med att vi inte kan vara säkra på att krisen inte tar ny fart, och att Sverige i ett sådant läge inte räkna med att stå opåverkat, trots vårt lands den remarkabla återhämtning.

Och han blev sannspådd. En finansminister gör klokt i att vara pessimist. Antingen får han rätt, och då stärks hans förtroende, eller så får han fel, men då blir alla glada ändå.

Men även detta fall, då pessimisten fick rätt, inrymmer ett moment av godo. Räntorna kommer med största sannolikhet inte att höjas. För många med både jobb och bostadslån kan alltså nästa års plus och minus i grova drag bli ungefär detsamma utan sänkt skatt och med oförändrad ränta som det hade blivit med ännu ett jobbskatteavdrag men med höjd ränta.

Ett uteblivet femte jobbskatteavdrag kan också innebära en möjlighet till ekonomiskt nytänkande, inför den tid då ekonomin återerövrar reformutrymme.

Är det verkligen mera jobbskatteavdrag vi vill ha? Till varje sänkbart pris.

David Nyström, GD

Mer läsning

Annons