Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pilutta dig!

Annons

Så fort Sverigedemokraterna är på tapeten i svensk politik tenderar det att bli käbbel på hög nivå men mycket sällan är partiet direkt inblandat. Istället handlar det om övriga partiers ständiga strävan efter att antingen distansera sig själva eller försök att leda i bevis att övriga partier inte gör det.

Ni samarbetar med SD! Nej ni! Nähä, det är det ni som gör, pilutta dig.

När det skulle hållas partiledardebatt i SVT:s Agenda i oktober valde Socialdemokraterna och Vänsterpartiet att inte delta. Argumentet för att inte vara med låg på sandlådenivå. Oppositionspartierna ville inte stå på samma sida i tv-studion som Sverigedemokraterna.

I efterspelet till Vänsterpartiets och Socialdemokraternas huvudlösa bojkott har det till och med bråkats om huruvida alla i det rödgröna blocket hade kommit överens om att göra det i förväg. Vänsterpartiets partiledare Lars Ohly sa i onsdagens Expressen att det fanns en uppgörelse mellan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet om att bojkotta den partiledardebatten i Sveriges Television som hölls i oktober.

Åsa Romson, säger nu att MP valde att tänka om när SVT ställde ultimatum. ”Men all respekt till Håkan och Lars som stod fast hela vägen”, säger hon.

Partierna borde vid det här laget ha vant sig vid att Sverigedemokraterna är en del av de demokratiska församlingarna. Det är självklart att partiet ska vara med och debattera, lika självklart som att de övriga partierna ska ta debatten med ett demokratiskt valt parti.

Man kan skapa avstånd till sin politiska motståndare även om man bokstavligen står kind mot kind. Däremot ska man inte göra det genom att bojkotta det politiska samtalet. Det borde vara självklart för alla i en demokrati.

Så nej, Åsa Romson. Juholt och Ohly ska inte ha ”all respekt” för att de inte var med.

Tvärtom.

Karin Bergkvist

Mer läsning

Annons