Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisinsats mot betalning

/

Annons

Vad ska ingå i polisens grundläggande uppgifter och därmed vara ”gratis”?

Tanken på att skicka medborgare en faktura för en inlämnad polisanmälan är främmande. Men om den som råkat ut för ett brott mer eller mindre får skylla sig själv då? Om brottsoffret har fått sin cykel stulen efter att ha lämnat den olåst på stan utanför krogen?

Det går att säga ”om” hur många gånger som helst och komma fram till olika svar. Självklart går det att villkora polisens insatser, precis som man kan villkora vårdinsatser (den som röker får betala sin egen cancerbehandling) om man vill.

Men nej, det finns inga tankar på att skicka faktura till en privatperson som anmält en cykel stulen, lika lite som en kraftigt överviktig person inte får en räkning från sjukhuset för sina opererade knän. Det är – helt självklart – de gemensamma skattepengarna som används.

I och med att polisen har det så kallade våldsmonopolet är det också den myndigheten som gör bedömningar om hur de ska möta olika situationer i samhället och med vilka resurser.

Nu börjar polisen i fler och fler sammanhang att ta betalt för att utöva detta monopol. Rikspolisstyrelsen skriver i sin praxis att om polisen ska ta betalt eller inte ”ska bedömas efter arrangemangets art och syfte”.

Tillämpningen av reglerna runt om i landet är godtycklig.

Göransson Arena i Sandviken tvingas betala 51 000 kronor till polisbevakningen när 50 Cent spelar i arenan i slutet av månaden. Detta eftersom polisen måste göra insatser före, under och efter konserten då 8 000 besökare kommer till arenan, något som upprört de ansvariga för arrangemanget.

I Stockholm har polisen gjort bedömningen att det är ägandeformen aktiebolag som avgöra om de ska skicka en faktura. Det betyder att AIK, Djurgården och Hammarby kommer att tvingas betala för polisbevakningen. Den första matchen som polisen kommer att ta betalt för är hockeyderbyt mellan AIK och Djurgården den 14 november.

Polisen har en prislista. 920 kronor per polis och påbörjad arbetstimme, 390 kronor för varje häst, 320 kronor per hund, 15 200 kronor per flygtimme för varje helikopter och timme och så vidare. På de senaste fotbollsderbyt på Råsunda var det 287 poliser, 61 fordon, tolv hästar, sex hundar och en helikopter ditkommenderade. Det skulle ha blivit en miljonnota för klubben med de nya reglerna.

I Norrköping har polisen gjort tolkningen att det är om arrangemanget är vinstdrivande som avgör.

Där skulle det ha anordnats en stor ravefest i början av november. Men polisen gjorde bedömningen att det skulle behövas 77 poliser på plats under de tio timmar som dansen skulle vara och begärde därför 708 400 kronor för sin insats. Arrangörerna har därför valt att ställa in eftersom polisnotan skulle landa på en halv miljon kronor mer än vad arrangörerna i bästa fall skulle kunna tjäna in.

Svenska Dagbladet rapporterade för en tid sedan om hur polisen inför hockeymatchen Djurgården-Timrå hade laddat med en stor styrka. Det ansågs av alla andra över huvud taget inte vara en riskmatch men hade ändå tvingat Djurgården till en rejäl inbetalning till polisen med den nya praxisen.

För utomstående är det omöjligt att avgöra om polisens insatser är rimliga eller påverka vilken bedömning som görs.

Med detta sagt kan man förstås förstå polisens frustration över stora alkohol- och drogstinna arrangemang som orsakar merjobb och utgifter precis som högriskmatcher på hockey- eller fotbollsarenor gör.

Kriminella personer använder idrotten som ursäkt för att få supa och slåss. Har de inte idrottsmatcher att gå på så kommer de att hitta något annat sätt. Men det är ändå ett faktum att dessa dårar söker sig till fotbolls- och ishockeyläktarna och därmed blir de klubbarnas huvudvärk. Klubbarnas ansvar ska vara långtgående på de egna arenorna. De ska se till att stökiga supportrar inte står i närheten av varandra, se till att det inte finns alkohol på arenorna, inte kan ta med sig pyroteknik, att väktare ser till att idioter inte kan springa in på arenan. Det ansvaret delar idrotten och polisen på.

Men det ska inte ske genom att polisen skickar en faktura.

Karin Bergkvist

Mer läsning

Annons