Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiken behöver en nytändning

/
  • Debatten, som flöt på i välkänt mönster med jobb, skola, budget och skatter som givna ämnen.

Några större överraskningar bjöd inte onsdagens partiledardebatt i riksdagen på.

Annons

Debatten, som flöt på i välkänt mönster med jobb, skola, budget och skatter som givna ämnen, lyckades knappt ens entusiasmera de närvarande riksdagsledamöterna.

S-ledaren Stefan Löfven är inte riksdagsledamot och får därför inte vara med och debattera. Han ersätts av partiets gruppledare i riksdagen Mikael Damberg. Till skillnad från Löfven gillar Damberg att prata, men så mycket mer information får man inte ändå. Dambergs huvudsakliga budskap under debatten var att regeringen har ett behov att både tänka nytt och om på flera viktiga politikområden. Han har en uppenbar poäng, men samma kritik kan även riktas mot Socialdemokraterna. Det är först efter sex år i opposition som partiet har börjat finna sig till rätta i rollen som riksdagens största oppositionsparti. Det är också först nu som man börjat ta de första stapplande stegen i en ny riktning och börjat förändra och förnya sitt eget politiska budskap. Det är bara att välkomna denna utveckling. Oppositionspartierna har en viktig uppgift att ständigt ifrågasätta regeringens politik och visa på bättre alternativ. På så sätt kan man tvinga regeringen att pröva nya vägar.

Men den skarpa och välformulerad oppositionspolitiken har lyst med sin frånvaro allt för länge i riksdagen och en stor del av ansvaret faller på Socialdemokraterna. Vi har gjort vår hemläxa – socialdemokratin väljer framtiden, konstaterade Damberg under debatten. Men om man tror att det man hittills gjort är tillräckligt förtjänar man en ordentlig bakläxa. Socialdemokraterna är ingalunda färdiga med sitt förnyelsearbete.

I likhet med Socialdemokraterna har alliansen under den här mandatperioden i allt för hög grad nöjt sig med att lunka på i gamla fotspår. Men det är en strategi som inte längre håller. Under sitt anförande konstaterade statsminister Fredrik Reinfeldt (M) att halva vår ekonomi är kopplad till export. En stor del av denna går till andra europeiska stater. I eurokrisens spår måste Sverige därför vara rustat för den nedgång som kommer. Visst, regeringen har börjat tänka om vilket inte minst har gett utslag i budgeten, men det är inte tillräckligt. Det finns betydligt mer att göra och fler reformer att genomföra. Många av dem kostar dessutom inget mer än politisk prestige att genomföra.

Sverige står inför många och svåra utmaningar framöver. Om vi ska kunna ta oss hyfsat helskinnade genom krisen behövs politiker, som gör sitt yttersta för att få fram de bästa förslagen för att lotsa landet genom de ekonomiskt bistrare tiderna. Det görs bäst genom att åsikter bryts mot varandra. Temperaturen behöver höjas i den politiska debatten.

Emma Wange

Mer läsning

Annons