Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker i karantän

Annons

Obama snabbt infriat är att stänga svängdörren mellan politik och lobbying.

I Sverige är det bara ledamöterna i Riksbankens direktion som är underställda övergångsregler för att förhindra att de tar olämpliga uppdrag. Motsvarande regelverk för politiker och andra höga befattningshavare finns inte, vilket bland annat den internationella anti-korruptionsorganisationen Transparency International har satt fingret på.

Behövs då ett regelverk på det här området även i Sverige? Frågan har aktualiserats av tv-programmet Kalla Fakta som ifrågasatt lämpligheten i att statsminister Fredrik Reinfeldts före detta statssekreterare Ulrica Schenström och Dan Svanell, pressekreterare för flera S-statsråd, lobbar för att företaget Nord Stream ska få regeringens godkännande att bygga gasledningen i Östersjön.

På debattsajten Newsmill skriver före detta statssekreteraren Lars Danielsson att det bör finnas utomordentligt starka skäl för att statsmakterna ska kunna inskränka en enskild medborgares rätt att fritt välja vad han eller hon ska jobba med.

Helt korrekt, före detta ministrar ska inte ha näringsförbud. Men frågan är om det inte vore lämpligt att ha tydligare restriktioner som gör att avgående ministrar och höga offentliga befattningshavare får ett regelverk att förhålla sig till när de ska avgöra svåra intresseavvägningar till följd av nya anställningar och uppdrag.

Som situationen är i dag visas i alla fall gång på gång att den svenska svängdörren är för väloljad. Det riskerar att sätta snurr på politikerföraktet.

Mer läsning

Annons