Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prata moral!

Sociala medier som Facebook, Twitter och Instagram och användningen av dem är på många sätt något positivt.

Annons

Vänskaper återupptas eller knoppas och den som så önskar kan sprida budskap blixtsnabbt över hela världen. Men det finns en annan sida av saken. Via ett Instagramkonto spreds häromdagen bilder med rasistiska och sexistiska kommentarer om över 200 tonårsflickor i Göteborg. En tonårsflicka anklagades för att stå bakom kontot och plötsligt lades en uppmaning ut om åka till flickans skola och protestera. Uppmaningen ledde till upplopp och alltsammans skedde på några få timmar.

Att ensidigt anklaga själva forumet, Instagram, är dock att göra det enkelt för sig.

Det handlar om moral, om att veta att man inte ska kränka andra människor. Den vetskapen ska barn och unga få från sina föräldrar och från skolan – med andra ord från dem som borde veta bättre. Tyvärr finns det gott om dåliga föredömen och kränkningar på nätet är långtifrån något som enbart unga ägnar sig åt.

Bloggar och sociala medier har på internet blivit en moralisk frizon och exemplen på hur illa man kan bete sig och ändå komma undan med det är många bland kändisar, politiker och tyckare av olika slag. Och i näthatandets mer extrema form uppstår sajter som avpixlat – en samlingspunkt för hatare som manifesterar sitt missnöje bland annat genom mängder av kommentarer på tidningarnas webbsidor. Via mejl får journalister, politiker och andra ”oliktänkande” utstå aggressiva, ofta rent hotfulla, påhopp.

Hatet är inte nytt men dess apostlar har så förtvivlat lätt att snabbt nå ut.

Självklart måste de sociala medierna reagera snabbare när kränkningar upptäcks och samhällets olika funktioner som polis och skola får inte uppträda så yrvaket som i det här fallet.

Men i grund och botten handlar det också om att problematisera och diskutera begrepp som moral och respekt.

Karin Bergkvist

Mer läsning

Annons