Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pride

Just nu genomförs Stockholm Pride för 15:e gången.

Annons

HBTQ-personer är en minoritet som genom historien varit hårt utsatt för majoritetssamhällets våld. Minoriteter kan utsättas för förtryck från såväl staten som enskilda. I Sverige har HBTQ-personer utstått allt från sjukdomsstämpel och sterilisering till särregler kring äktenskap och adoption. I dag är den statliga diskrimineringen av HBTQ-personer så gott som avskaffad i Sverige. Lagen om sterilisering för personer som vill byta juridiskt kön planeras tas bort nästa år - ännu en viktig milstolpe.

Men staten inte är den enda som diskriminerar. Särbehandling sker också mellan människor, i våra dagliga möten med varandra. Vardagsdiskriminering må inte vara lika enkel att peka ut och processa mot som den statliga, men den finns, och den märks, och den gör ont. Som att ständigt behöva möta blickar och att inte våga berätta för sin familj om vem man är kär i. Den kulturella aspekten av att vara en utsatt minoritet kan inte lagstiftas bort, den kan bara vinnas i små strider i varje situation.

Pride handlar inte bara om att få lika rättigheter inför lagen, utan även om att en minoritetsgrupp en gång per år får vara i ett sammanhang och ett socialt umgänge där man utgör en majoritet. Där ingen skriker efter en på gatan. Därför behövs Pride.

Mer läsning

Annons