Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rädda ålen

Annons

Urtidsdjuret ålen hotas av utrotning. Många har slutat äta ål av det skälet. Den rökta ålen, liksom den inkokta, har plockats bort från många jul- och smörgåsbord. Tyvärr räcker det inte.

I tisdags skrev Naturskyddsföreningen ett öppet brev till miljöminister Lena Ek och landsbygdsminister Eskil Erlandsson. Föreningen kräver en kraftfull politik – med förbud mot allt ålfiske. Dessutom vill man att ålens vandringsleder i svenska vattendrag säkras.

Det är just det senare som är det stora problemet. Vattenkraftverkens turbiner skär och strimlar ålarna när de försöker ta sig igenom. Dödligheten i turbinerna ligger på förskräckande 70 till 90 procent. Kombinationen av stora kraftbolag och utbyggd småskalig vattenkraft dödar cirka 300 000 blankålar varje år.

Som tur är finns utmärkta lösningar. Ålen föds i Sargassohavet, och återvänder dit för att fortplanta sig. Däremellan lever den i bland annat svenska sjöar och vattendrag, i 10-15 år. En möjlighet för att underlätta ålens vandring är att kräva att alla vattenkraftverk sätter in moderna fiskgaller. Olle Calles, forskare vid Karlstads universitet, har uppfunnit ett ålräddargaller som minskar dödligheten rejält. Ett mer drastiskt alternativ vore att stoppa turbinerna under perioder med stor ålvandring.

Vill regeringen rädda ålen – för att tanken på att utrota ett urtidsdjur är motbjudande, eller för att ål är gott på smörgåsbordet – bör man handla skyndsamt.

Kräv åtminstone ordentliga ålräddargaller i turbinerna.

Ida Thulin

Mer läsning

Annons