Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringsduglighet räcker inte

Annons

En stor majoritet vill att samarbetet utvecklas vidare, skriver partisekreterarna för Kristdemokraterna, Centern, Folkpartiet och Moderaterna i en debattartikel. Alliansen vill nu uppvisa enad front.

Stefan Löfven är ännu ett skäl till att Fredrik Reinfeldt och hans partiledarkollegor i regeringen nu måste plocka fram de orange ballongerna och de stora samförståndsleendena. När det inte går att skrämma väljarna med en Mona Sahlin eller en Håkan Juholt riktar alliansen in sig på frånvaron av samlad opposition. En splittrad opposition som helt saknar gemensamma besked och förslag, skriver de fyra partisekreterarna, och försöker slå Socialdemokraterna på den planhalva som traditionellt varit deras.

För tio år sedan, 2002 argumenterade Per T Ohlsson, politisk redaktör på liberala Sydsvenskan, för att ge Göran Persson fortsatt förtroende.

Den borgerliga oppositionen var inte regeringsduglig, menade han. Den borgerligt sinnade Ohlsson bortsåg från sakpolitiken, och prioriterade en stabil regering. Genom åren har många väljare hållit med honom. Med bildandet av Allians för Sverige lyckades allianspartiledarna vända på steken. Tio år senare är det deras partikollegor som hotar väljarna med en splittrad opposition.

Förhoppningsvis minns alliansledarna att det är långt till nästa val.

Samförstånd och samarbete i all ära – men vad som verkligen behövs är fortsatt reformarbete. Det räcker inte att vara överens, man måste tycka något också.

Ida Thulin

Mer läsning

Annons