Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Retrosocialism på marsch

Annons

Man kan inte anklaga Jonas Sjöstedts vänsterparti för att inte vara sin ideologi trogen. Vänsterpartiets utspel på sin dag i Almedalen, onsdagen, var att partiet vill förbjuda vinstdrivande företag i vården, äldreomsorgen och skolan, och avskaffa Lagen om valfrihet (LOV) samt motsvarande avsnitt i skollagen och hälso- och sjukvårdslagen.

Endast icke-vinstutdelande företag samt kooperativ och liknande ska få vara tillåtna för brukarna att välja – men, med ett icke oväsentligt förbehåll: Endast om kommunen eller landstinget tycker det är OK. I några kommuner kan alltså invånarna få ett visst valfrihetsutrymme, men det är fullt möjligt för kommuner att helt förbjuda valfrihet.

Detta är ädlaste demokrati, uttolkat på vänsterpartistiska, vilket innebär att politiker är de som bestämmer vilket äldreboende ens gamla mamma får bo på och i vilken skola ens barn får gå. Beslut som numera får fattas vid köksborden skall återföras till sammanträdesborden.

Partiledare Jonas Sjöstedt är delvis en annan än den Jonas Sjöstedt som valdes. Då hade han en mer resonerande stil, men väl vald visade han sig snarare vara både argare och rödare än sin företrädare Lars Ohly (men dessbättre åtminstone inte kommunist).

Vänsterpartiet lägger nu mer tonvikt vid ekonomiska frågor. Det är tydligt att Gävles Ulla Andersson, som flankerade Sjöstedt vid partiets presskonferens, i egenskap av partiets ekonomisk-politiska talesperson fått en uppgraderad status.

Men ekonomisk socialism i V-tappning bär tydliga populistiska och retrospektiva drag.

Själva sinnebilden för den giriga kapitalismen, de så förhatliga bankerna – som ju är ännu mer vinstmaximerande än vård- och friskoleföretag – vill partiet belägga med en temporär straffskatt, vilket var vårens stora utspel. Fast bara på de fyra största bankerna, alla andra vinstmaximerande banker klarar sig.

Varför så olika bedömning? Varför inte straffskatt även på Carema, som på Nordea?

Eller, omvänt, varför inte begränsa människors möjligheter också när det gäller banker?

Banker tillhör ju, när allt kommer omkring, välfärdens absoluta kärna. De utgör den infrastruktur som pengar färdas på, och kan alltså jämföras med de bilar och tåg som vi människor färdas på när vi ska till jobbet och byta våra tjänster mot pengar. Alla behöver en bank, precis lika mycket som en skola och en vårdcentral.

Så varför inte, i sann socialistisk anda, låta Skatteverket ta hand om rubb och stubb? De har ju redan infrastrukturen klar, i form av de skattekonton som alla har. (Vilket, bara det, lockar till olustiga konspirationsteorier.)

Att sätta stopp för vinster i välfärden och att hetsa mot bankerna är nog populärt. Det förstnämnda förslaget har stöd långt in i borgerlig väljarkår, och nyligen antog LO en linje liknande V:s.

Men öppnar man det socialistiska fönstret fullt ut är det kanske inte så behagligt längre. Om vård inte ska få utföras av privata aktiebolag, varför ska då medicintillverkning tillåtas generera vinst? Skolboksförlagen? Rullstolstillverkarna? Det sluttande planet blir snabbt vertikalt.

Arbetsgivarorganisationen Almega och Friskolornas riksförbund bidrog för några dagar sedan med ett helt nytt perspektiv; de har granskat hur mycket pengar som friskolorna bidragit med själva, i form av ägartillskott, nyemissioner och liknande. Alltså pengar som inte kommer från skattebetalarkollektivet. De tio största friskolekoncernerna har under åren 2006-2010 pumpat in hela 1,5 miljarder i extern finansiering, men bara delat ut 30 miljoner, enligt Almegas undersökning. Detta har hittills varit helt förbisett i debatten.

Men – man kanske ändå inte ska vara alltför rädd för Vänsterpartiet. Bara så sent som för 20 år sedan skulle den linje som Vänsterpartiet driver i dag ha varit borgerlig politik. Enskilt drivna alternativ inom skola, vård och omsorg var totalförbjudna fram tills den borgerliga regeringen Bildt 1991-94 öppnade dessa områden för valfrihet.

Så socialismen hör nog historien till.

DAVID NYSTRÖM

Ledarskribent

david.nystrom@gd.se

Mer läsning

Annons