Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ringar på vattnet

Annons

Det är lätt att fokusera på problemen med Högskolan i Gävle. Att den ofta hamnar i bottenskiktet när svenska universitet och högskolor rankas, problemen med att få behålla utbildningar eller att locka elever. Men högskolan har många andra fördelar som är nog så viktiga för eleverna. Ett rymligt och funktionellt campus och att högskolan ligger i en stad där det finns en rimlig chans att få tag på en bostad, något som minst sagt är svårt i städer som till exempel Uppsala.

Högskolan i Gävle har också haft ett gott rykte vad gäller flera utbildningar. Specialiseringen fanns ju i form av bland annat friskvårdsprogram och mäklarprogram. Men högskolans ambition att bli universitetsstad gjorde att högskolans kostym växte, men att det blev svårt att fylla ut den nya, rymligare kostymen.

Högskolan i Gävle ska nu spara 27 miljoner kronor nästa år. Det innebär att 500 utbildningsplatser försvinner och bland annat läggs ämneslärarutbildningen för grundskolan ned.

Budskapet från utbildningsminister Jan Björklund är tydligt: Han vill fokusera på de stora lärosätena och säger att högskolornas överlevnad beror på om de förmår specialisera sig.

Gävleborgs län ligger i bottenskiktet i landet vad gäller utbildningsnivåer. Att ha en högskoleutbildning i toppklass kan innebära att den blir en motor i utbildningsarbetet i länet. Högskolan kan ge nödvändiga ringar på vattnet.

Det är med andra ord av allra högsta vikt att högskolan verkligen försöker hitta en självklar plats som ett konkurrenskraftigt lärosäte.

Mer läsning

Annons