Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riskfyllda operationer

Annons

Utöver det individuella problemet, att det är jobbigt att släpa runt på en massa extra kilon, är fetman ett samhällsekonomiskt problem. Ju fler överviktiga, desto fler utslitna knän kommer vi att behöva betala i form av operationer och förtidspensioner.

Nu förs en diskussion om att fler överviktiga borde få tillgång till magsäcksoperationer, gastric bypass. I dag krävs ett BMI på 35. Eftersom BMI inte är ett särskilt bra mått – vältränade med mycket muskler kan få en siffra som indikerar övervikt, medan smalisar med mycket farligt bukfett kan hamna rätt lågt – finns många feta som inte uppfyller kravet.

Visst kan det finnas en poäng i att ta med fler faktorer än BMI i bedömningen av vilka som ska få rätt till magsäcksoperation. Men samtidigt måste vi ta riskerna på allvar. Att operera bort en del av en fullt fungerande magsäck är ingen idealisk lösning. Den är inte heller ofarlig. Dessutom är frågan hur effektiva operationerna är på lång sikt.

Om vi öppnar för en individuell bedömning måste vi samtidigt se över den övriga vården. Vad kan vi göra för att hjälpa – innan vi börjar operera bort friska magar? Operation måste vara den sista utvägen, inte den första.

Mer läsning

Annons