Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S-Gävleborg tar det som blir över

Det är bra att partierna tar till orda om den framtida regionbildningen. Extra glädjande är det när länets ledande parti, Socialdemokraterna, äntligen gör det.

Annons

Från S-håll har det hittills varit ganska tyst, vilket tyvärr är förståeligt, eftersom någon större drivkraft inte tycks finnas att försöka skapa starkast möjliga region med bästa framtidsutsikter och utvecklingsmöjligheter.

Socialdemokraternas ärliga tydliggörande av partiets avsaknad av strategi, presenterad i en debattartikel i GD i fredags 9/12, är därför välkommet. Nu vet vi var partiet står, eller rättare sagt att partiet inte står någonstans alls.

Distriktsordföranden Yoomi Renström från Alfta skriver att hon har sett att det inte går att göra en regionindelning som alla blir nöjda med, och att vi i Gävleborg därför ska sluta hävda vår egen åsikt såsom den enda lösningen.

Vidare skriver hon att Gävleborg ska hålla öppet för olika slags alternativ och att det viktigaste inte är var regiongränserna kommer att gå.

Tja, håller man alla dörrar öppna och sitter stilla i rummet så får man rätta sig efter vilka dörrar som andra stänger. Och just i Ovanåker där länets S-ordförande bor kanske man har råd att vara extra liknöjd. Därifrån är det ju ungefär lika långt till Sundsvall, Falun och Uppsala.

Nej, Gävleborg ska inte ta på sig oket att inrangera sig i en regionindelning som gör alla (andra) nöjda. Länets politiker ska givetvis driva på för den regionindelning som Gävleborg blir mest nöjd med!

Och om nu inte ens en länsgemensam åsikt finns om vad som är det bästa, så måste nog samma resonemang gälla även på lägre nivå. Då måste Gävle driva sina egna intressen, oavsett om det är optimalt för länet som helhet. För Gävleborgs län som en helhet, såsom vi känner länet i dag, kanske ändå inte finns i en framtida regionindelning.

Mer läsning

Annons