Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S-glömska

Annons

SCB-mätningen som presenterades på onsdagen bekräftade den desperata situationen för Socialdemokraterna. Ändå andas många s-kommentarer en hysterisk optimism. Man anar en lättnad bland socialdemokraterna - phu, det var inte värre än så.

Monica Green, riksdagsledamot för S, twitter-kvittrade glatt: ”Allt över 25 ser jag som en framgång efter denna höst å i såfall har vi gått fram 2,5% :)”.

”Jag känner att vi närmar oss en vändning”, sa partiledaren Håkan Juholt.

”Vi ser att väljarna gillar socialdemokratisk politik när vi pratar om det”, sa Carina Blank, kommunalråd i Gävle till Arbetarbladet.

Partisekreteraren Carin Jämtin lät bekymrad ut när hon sa att det är allvarliga siffror men att hon inte var jätteförvånad. Vi måste jobba hårdare och bli tydligare i vår politik, sa Jämtin när hon kommenterade SCB-mätningen. Hon torde ha lagt pannan i än djupare, bekymrade veck när hon insåg att partiledaren återigen gjort en Juholtare och krävt hundraprocentig mobiltäckning i landet för att dagen efter ta tillbaka delar av kravet.

Samtliga socialdemokrater tycks vara överens om att krisen i opinionsmätningarna först och främst beror på Juholts skandaler. Bara vi får ut vår politik ordnar sig allt, är den gängse uppfattningen.

Problemet för S är att partiets kris är dubbel. Den politiska krisen var ett faktum post Juholt. Ledarskapskrisen som Juholt skapat har bara lagt sten på börda. Rider Juholt ut sin kris återstår den första.

Det tycks många socialdemokrater ha glömt. Eller förträngt.

Mer läsning

Annons