Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

(S)luta vela om Libyen!

/

Annons

Gadaffi måste stoppas. Även Sverige borde självklart delta i en militär insats mot den libyska diktaturen.

Men svenska plan får enbart bevaka luftrummet, inte attackera mål på marken, eftersom man i så fall riskerar att träffa drogade barnsoldater. Efter tre månader ska det hursomhelst vara stopp för den svenska insatsen, oavsett hur läget då ser ut i Libyen.

Svårt att hänga med?

Socialdemokraternas linje i Libyenfrågan är så tilltrasslad att det är snudd på omöjligt att lista ut vad partiet egentligen tycker.

Det senaste budet är att den svenska insatsen ska få fortsätta – men endast om flyginsatsen byts ut mot exempelvis marina stridskrafter. Bakgrunden till det beslutet är enligt Urban Ahlin och Peter Hultqvist, utrikespolitisk respektive försvarspolitisk talesperson i partiet, det faktum att "det libyska flygvapnet i princip är utslaget".

Men FN:s säkerhetsråd gör fortsatt bedömningen att det behövs en flygförbudszon i Libyen. Den uppfattningen överprövar Urban Ahlin och Peter Hultqvist.

Var hittar man tillförlitlig information om vilken sorts stöd FN behöver, hos FN:s säkerhetsråd eller på Socialdemokraternas riksdagskansli? Möjligen finns det trogna S-väljare som litar mer på Ahlin och Hultqvist än på FN:s bedömningar – men de borde vara få.

Enligt en granskning i tidningen Fokus beror trasslet till stor del på ett missförstånd mellan partiledaren Håkan Juholt och Peter Hultqvist. Hultqvist ska ha övertolkat ett av Juholts uttalanden, vilket inspirerade honom att själv göra ett utspel, som därefter fick bli partiets officiella linje – utan att Juholt godkänt den.

Det finns alltså någon slags logik bakom raden av märkliga uttalanden. Både Juholt och Hultqvist är nya på sina positioner, de har talat förbi varandra och försöker nu samla sig och rädda ansiktet.

Att fela är mänskligt. Men det hade varit betydligt lämpligare om Juholt hade sparat sitt velande till en mindre allvarlig fråga.

Militära åtaganden av den här typen brukar föregås av politiska uppgörelser över blockgränserna. Det är viktigt, inte minst för de svenska soldaterna och deras anhöriga, att det finns ett brett stöd bakom de internationella insatserna.

Just nu är det tveksamt om Socialdemokraterna klarar av att ta det ansvaret. Juholt, som gjort sig en karriär som försvarspolitiker, är på väg att raskt slösa bort sitt förtroendekapital på området. Det finns nog en och annan socialdemokrat som redan börjar längta tillbaka till Mona Sahlin.

Karin Rebas, GD

Mer läsning

Annons