Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S och V åt skilda håll

Socialdemokraternas jobbfokus utgår inte längre i första hand från att vi ska bli fler skattebetalare som kan bidra till den omfördelningsbara potten.

Annons

Nej, S tycks nu dela M:s närmast religiösa syn på arbete och betonar sambandet mellan den egna försörjningen och individens frihet. Detta är den genomgående idén i partiets vårmotion.

Förslagen är modesta: Det ska bli möjligt för företag i uppstartsfasen att göra större avdrag än i dag för investeringar i forskning och utveckling. Det ska bli lättare att få tillgång till statligt riskkapital. Alla arbetslösa under 25 som saknar gymnasiebetyg ska tillbaka till skolbänken. Skolplikt, var faktiskt ordet partiets ekonomisk- politiska talesperson, Magdalena Andersson, använde.

Mot Socialdemokraternas verklighetsförankrade förslag står Vänsterpartiets ekonomiska politik i bjärt kontrast. Med en tillfällig chockskatt på de fyra största bankerna och ett antal andra höjda skatter – oklart vilka – vill V finansiera 120 000 nya jobb, företrädesvis i offentlig sektor. Och i vanlig ordning låter det på V som att inkomster och tillväxt genereras i välfärdssektorn.

Det var ett bra tag sedan V och S stod så långt ifrån varandra. Räkna med att alliansen kommer att försöka tvinga ihop de två – för att kunna skrämma potentiella S-väljare med Vänsterpartiet, och i det närmaste avkräva Löfven en regeringsförklaring före valet. Men för den som sitter i minoritetsregering vore det att kasta sten i glashus.

Susanna Birgersson

Mer läsning

Annons