Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S och V bör oroas

Antalet svarande nedbrutet på län i SCB:s stora partisympatiundersökning blir för litet för att dra bestämda slutsatser av.

Annons

I Gävleborgs län svarade endast 141.

Till exempel ter sig Folkpartiets remarkabla ökning från 4,6 procent i maj till 8,9 i november osannolik. På riksnivå ligger partiet stilla på 5,5 procent.

Men riktningen kan ju stämmer för länets FP – uppåt alltså. Liberalerna får fira och spekulera i vad man kan ha gjort rätt.

På liknande sätt kan djupdykningen för S i det röda Gävleborg ifrågasättas – från 46,8 i maj till 39,9 procent nu, vilket är mindre än för ett år sedan då partiet genomled sin svåraste tid i partiets historia med Håkan Juholt som draglok i utförsbacken.

Men även det ännu rödare partiet V minskar, till låga 3,2 procent, och riktningen är densamma för både S och V på riksplanet.

SD:s kraftiga ökning i Gävleborg, från 7,0 i maj till 11,0 nu, stämmer dock med rikstrenden.

Normalt, med en borgerlig regering, ekonomisk oro och beslut som det att ge avdrag för läxhjälp för äldre ungdomar, vilket på goda grunder kan kritiseras för att öka klyftorna i samhället, borde de röda öka i ett varseldrabbat industrilän.

Trots det begränsade väljarunderlaget bör nog S och V i länet inte vifta bort att det kanske är så att SD kniper väljare som förr självklart hade gått till dem.

David Nyström

Mer läsning

Annons