Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så förloras ett förtroende

/

Annons

Vetenskapsrådet konstaterade för två år sedan att en professor vid Försvarshögskolan har bedrivit systematiskt fuskande under hela sina karriär. I klartext, mannen ifråga är en fuskare och därmed inte kompetent att bedriva forskning och undervisning.

Med en slapphet som förbluffar beslöt Försvarshögskolans ledning att behålla bedragaren. Det ledde till att flera ledande forskare vid skolan sade upp sig. De ansåg det omöjligt att vara kvar vid en inrättning som genom ledningens agerande tappat sitt vetenskapliga förtroende.

Nu har skolan träffat en uppgörelse med fuskaren att ge honom två års lön mot att han inte återkommer till skolan. Men skadan är redan skedd, och regeringen måste inse att Försvarshögskolan som institution inte på många år kan återfå förtroende. Värst är den totala hållningslösheten hos ledningen.

Regeringen bör med anledning av det inträffade se till att Försvarshögskolan läggs ned snarast möjligt. I den mån det finns framtida behov av vissa av de akademiska utbildningar som funnits vid Försvarshögskolan bör Stockholms universitet eller andra högskolor kunna ta in sådana linjer i sitt kursprogram.

Först bör dock prövas om Sverige kan köpa in sig i befintliga utbildningar i Norge, Danmark eller Finland. På uppdrag från de fyra ländernas regeringar föreslog förre norske utrikesministern Thorvald Stoltenberg härom året ett ökat samarbete för att få ut mer effekt av pengar rörande utrikes- och säkerhetspolitik. Hittills har inget av hans förslag genomförts. Ett uppenbart behov, när alla fyra länderna har färre ambassader än de skulle önska, är att upprätta gemensamma sådana på många håll.

Sedan några år finns polisutbildningar vid universiteten i Växjö och Umeå. Riksdagen bör besluta att polishögskolan i Stockholm förs in som enhet inom Stockholms universitet. Rikspolisstyrelsen har inte kompetens att leda akademisk utbildning. En av skolans senare rektorer avtjänar just nu ett flerårigt fängelsestraff för bland annat en rad våldtäkter. När aspiranter vid skolan begärde hos rikspolisstyrelsen att den skulle avskilja en grupp aspiranter som hetsade mot kvinnor, homosexuella och invandrare blev det blankt nej. Personerna ifråga arbetar idag förmodligen ute i polisorganisationen.

Ett fall i dagarna visar hur polisfacket och arbetsdomstolen slåss tillsammans för att poliser som torgför sexism mot kvinnliga poliser ska få vara kvar i tjänst. Signalen är därmed att man inte har något emot att fler sådana poliser anställs. Dåvarande rikspolischefen Sten Heckscher hävdade att alla poliser som döms för kvinnomisshandel avskedas, men det visade sig inte vara sant.

Poliser har i vissa lägen rätt att bruka våld. De rötägg som inte inser var gränserna går bör självfallet bort ur kåren.

Rimligen är detta också uppfattningen hos de poliser som önskar en poliskår som kan inge förtroende.

Hans Lindblad

Mer läsning

Annons