Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Särbehandling sällan bra idé

Annons

I dagarna lämnade utredningen om nystartszoner över sitt betänkande till regeringen. Ambitionen är att lyfta områden med sociala och ekonomiska utmaningar – där skolorna ofta håller låg kvalitet, offentliga miljöer är nedgångna och arbetslösheten högre än på andra håll.

De utrikes födda är fler i dessa områden än i landet i snitt. För den som är ny i ett samhälle finns vissa inledande svårigheter som språk och nätverk. De segregerade områden som nu ska bli nystartsområden tenderar att ha en hög befolkningsandel som har svårt att komma in på arbetsmarknaden.

Strategin att särbehandla dessa områden ur problemen har provats tidigare i andra länder, och nu tycks det bli Sveriges tur. Utredningen föreslår bland annat att det ska bli enklare och billigare att starta företag i nystartszonerna. Men det är svårt att med sådan politik bryta sociala och ekonomiska mönster. Dessutom är det en politik som närmast uppmuntrar till fuskförsök.

Får ett företag lägre skatt i miljonprogramsförorten Tensta utanför Stockholm, än ett par hundra meter bort i villaförorten Spånga, ökar naturligtvis incitamenten för att flytta verksamheten dit. Åtminstone skaffa ”huvudkontor” där, men sedan fortsätta med verksamheten där den bedrivits tidigare.

Idén att underlätta särskilt för dem som har det svårt må vara god. Men särbehandling är sällan en bra lösning. Ibland är gamla idéer bättre än nya. Utbildning, generella skattesänkningar och regelförenklingar må låta trist, men är betydligt mer konstruktivt när målet är att skapa jobb.

Hanna Marie Björklund

Mer läsning

Annons