Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sargat Kairo

Annons

Det är några veckor sedan jag kom hem från min studieresa till Kairo.

Jag minns mötena med människorna i Kairo: vår kvinnliga tolk (hon och jag visade bilder för varandra på våra barn och diskuterade föräldraskap), filmentusiasten som jobbade med PR för Muslimska brödraskapet, den muntre guiden Alfred som suckade åt de ständiga våldsamma demonstrationerna som blossar upp och som skrämmer bort turisterna. Och jag tänker på den fantastiska och inspirerande kvinnorättskämpen som sett så många motgångar i kampen för kvinnors rättigheter. Hon, som ville leva i fred i sitt Egypten, fri att röra sig som hon ville och få utöva sin tro i fred. Hon tillhör landets kristna minoritet, kopterna.

Var hon med och demonstrerade i Kairo i förrgår?

Kopterna genomförde en protest mot att ännu en av deras kyrkor bränts ner när de – enligt egen utsago – blev attackerade av ligister. Militärpolisen grep in och situationen urartade.

Facit just nu är 24 dödade och minst 150 skadade.

Det är lätt att känna hopplöshet inför alla de motgångar som demokratiseringsprocessen i Egypten stöter på. Men jag drar mig till minnes den optimism jag mötte där, hur alla – från islamisterna i muslimska brödraskapet till den koptiska kvinnorättskämpen – kände hopp inför framtiden.

Ständiga oroligheter kastar en skugga över demokratiseringsprocessen men kan de störa egypternas vilja till förändring? Jag tror inte det.

Mer läsning

Annons