Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD-avhopp

Annons

Sverigedemokraterna har inte gjort mycket väsen av sig det första halvåret i riksdagen. I vissa frågor har man gett stöd till regeringen, i andra till opppositionen. Ingen samarbetar aktivt med SD men ibland röstar SD med regeringen, ibland inte och några större frågor har inte avgjorts av partiet. Den enorma dramatik som förutspåddes strax efter valdagen, då SD målades upp som vågmästare, har uteblivit.

Men Jimmie Åkesson och hans parti har en hel del problem förstås. Sedan valet i september förra året har 17,2 procent av de valda sverigedemokraterna i landets kommunfullmäktige- och landstingsförsamlingar hoppat av sina uppdrag och på många håll i landet finns det tomma stolar.

Att ett nytt parti som fått framgångar har svårt att fylla alla platser är i sig inget konstigt, men även för ett nytt parti som SD är avhoppsnivån ovanligt stor. Partiets egen förklaring är i sedvanlig martyrstil: de valda har känt sig trakasserade. Till viss del är det säkert sant och trakasserier mot politiker, oavsett politisk hemvist, är förstås ett problem som måste tas på allvar.

Men framför allt handlar det förstås om att många av sverigedemokraternas medlemmar är intresserade av endast en fråga, nämligen invandringen. Nu när de haft sina uppdrag under några månader har de den hårda vägen fått lära sig att kommun- och landstingspolitik handlar om så oändligt mycket mer. Rapporter ska läsas, kallelser gås igenom.

Det är inte lika enkelt att sätta sig in i miljökonsekvensanalyser eller socialtjänstfrågor som det är att skrika om minskad invandring.

Karin Bergkvist

Mer läsning

Annons